Ensi kertaa arkistossa?

Mitä Kansallisarkisto tekee / miten Kansallisarkisto palvelee?

Missä Kansallisarkisto sijaitsee?

Mistä saan tietoa Kansallisarkistossa säilytettävistä asiakirjoista?

Mistä tiedän, missä tarvitsemaani aineistoa säilytetään?

Miten aineistoja saa käyttöönsä?

Maksaako arkiston/aineistojen käyttö?

Täytyykö varata aika etukäteen?

Onko jonkin aineiston käyttö rajoitettua?

Saako asiakirjoista kopioita?

Saako asiakirjoja itse kuvata?

Mitä aineistoja / palveluita voin käyttää kotikoneeltani?

Mistä saan lisää tietoa?

Mitä Kansallisarkisto tekee / miten Kansallisarkisto palvelee?

Säilytämme kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvia asiakirjoja ja tarjoamme niitä tutkijoille ja muille kiinnostuneille luettavaksi. Voit tulla tutkimaan asiakirjoja paikan päälle tutkijasaleihin tai tilata niistä maksullisia kopioita, jäljennöksiä tai selvityksiä.

Ohjaamme, neuvomme ja koulutamme julkishallinnon organisaatioita näiden arkistotoimen tehtävien hoidossa. Siten varmistamme tänään syntyvien asiakirjalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilymisen tuleville sukupolville.

Tarkemmin voit tutustua palveluihimme Palvelut-sivustolla.

Missä Kansallisarkisto sijaitsee?

Kansallisarkisto toimii yhdeksällä paikkakunnalla eli Helsingissä, Hämeenlinnassa, Inarissa, Joensuussa, Jyväskylässä, Mikkelissä, Oulussa, Turussa ja Vaasassa. Osoitteet ovat yhteystiedot-sivulla.

Mistä saan tietoa Kansallisarkistossa säilytettävistä asiakirjoista?

Perustietoa siitä, millaisia ja miltä ajalta olevia asiakirjoja säilytämme löydät Kansallisarkiston aineistot -sivulta.

Verkkopalvelut, tietokannat ja hakemistot aineistoistamme löydät Verkkopalvelut ja tietokannat -sivulta.

Arkistojen Portti -käyttäjäpalveluun on koottu perustietoja Kansallisarkiston eri aineistoista sekä niiden käytöstä. Palvelun avulla voit etsiä tutkimukseesi soveltuvia aineistoja teeman mukaan tai kartuttaa tietojasi yksittäisestä arkistosta.

Astia-verkkopalvelussa voit etsiä ja tilata aineistoa vaikkapa kotikoneeltasi tutkijasaliin.

Aarre-arkistorekisteristä voit hakea tietoa puolustushallinnon aineistosta.

Kansallisarkistossa on käytössä lisäksi paperiset arkistohakemistot säilytettävistä arkistoista.

Mistä tiedän, missä tarvitsemaani aineistoa säilytetään?

Valtion paikallis- ja aluehallinnon viranomaisten pysyvästi säilytettävät asiakirjat siirretään Kansallisarkistoon, samoin keskushallinnon viranomaisten arkistot.

Yksityisarkistojen osalta luovuttajan toive määrää arkiston sijoituspaikan. Tavallisesti arkisto luovutetaan siihen Kansallisarkiston toimipaikkaan, jonka alueella yhdistys tai liikeyritys on toiminut tai yksityishenkilö tai suku on elänyt ja vaikuttanut. Valtakunnallisesti toimivien yhdistysten keskusjärjestöjen arkistoja säilytetään Kansallisarkistossa Helsingissä.

Luovutettujen alueiden arkistoja säilytetään Kansallisarkistossa Mikkelissä. Petsamon alueen arkistot säilytetään Kansallisarkistossa Oulussa. Inarissa sijaitseva Saamelaisarkisto tukee ja edistää saamelaisia koskevaa tutkimusta.

Miten aineistoja saa käyttöönsä?

Kansallisarkistossa säilytettäviä alkuperäisiä asiakirjoja tutkitaan paikan päällä asiakirjat säilyttävän toimipaikan tutkijasalissa. Jos et itse voi tulla paikan päälle tutkimaan, voit tilata asiakirjat Kansallisarkistoon muualle Suomeen. Kotilainaan asiakirjoja ei anneta.

Kokoelmiimme kuuluvia mikrofilmejä voit tilata lainaan myös paikallisiin kirjastoihin, joissa on laitteet niiden lukemiseksi. Kotilainaan mikrofilmejä ei anneta.

Tarkempia tietoja kaukolainauksen ehdoista ja hinnoista sekä kaukolainatilauksen tekemisestä löydät Kaukolainaa aineistojamme -sivulta.

Kansallisarkistossa säilytettäviä asiakirjoja digitoidaan asiakkaiden käyttöön Astia-palveluun. Yksityisyyden suojaa koskevan lainsäädännön perusteella henkilötietoja sisältävät, 100 vuotta nuoremmat aineistot ovat käytettävissä vain Kansallisarkistossa. Vasta pieni osa kaikista asiakirjoista on ehditty tähän mennessä digitoida.

Maksaako arkiston/aineistojen käyttö?

Asiakirjojen käyttäminen paikan päällä tutkijasalissa ja itse muistiinpanojen tekeminen on maksutonta. Kansallisarkiston hakutietokantojen ja Astia-palvelun käyttö on ilmaista.

Jos haluat asiakirjoista kopioita tai digitoiduista asiakirjoista tulosteita, veloitetaan niistä hinnastomme mukainen maksu.

Yleinen neuvonta ja opastus esimerkiksi tietokantojen käyttöön ovat myös maksuttomia. Asiakkaan tilauksesta tehtävät tietopyynnöt ovat maksullisia.

Täytyykö varata aika etukäteen?

Arkistokäyntiä varten ei tarvitse varata aikaa etukäteen. Käyntiä suunnitellessa on hyvä huomioida asiakirjojen tilaamiskäytännöt, varsinkin jos haluat käyntisi yhteydessä tutkia asiakirjoja. Tietoa aukioloajoista, tilaamiskäytännöistä ja tilausten toimittamisajoista löydät Aukioloajat-sivulta. Voit halutessasi tiedustella käytäntöjä etukäteen puhelimitse tai sähköpostitse.

Mikrofilmien lukulaitteita on mahdollista varata etukäteen.

Onko jonkin aineiston käyttö rajoitettua?

Asiakirjoja voi tulla tutkimaan kuka tahansa. Valtaosa Kansallisarkistossa säilytettävistä asiakirjoista on vapaasti tutkittavissa tutkijasalissa. Julkisuus- ja henkilötietolainsäädäntö, erityislainsäädäntö tai yksityisarkiston luovutussopimuksessa asetut käyttörajoitukset voivat rajoittaa asiakirjojen käyttöä. Samoin asiakirjan huono kunto voi rajoittaa käyttöä.

Lainsäädännön tai luovutussopimuksen perusteella käyttörajoitetun aineiston tutkiminen edellyttää käyttölupahakemuksen tekemistä ja käyttötarkoituksen ilmoittamista.

Tietoa käyttörajoitetuista asiakirjoista ja arkistoista sekä käyttölupahakemuksen tekemisestä löytyy asiakirjojen käyttörajoituksista.

Saako asiakirjoista kopioita?

Asiakirjoista voi tilata kopioita, jotka ovat maksullisia. Kopioinnin edellytyksenä on, että asiakirja ei vaurioidu kopioitaessa. Henkilökunta ottaa kopiot. Kopioista perittävät hinnat selviävät hinnastosta.

Asiakirjojen kopiointia voi rajoittaa lainsäädäntö ja kopioiden saaminen voi edellyttää käyttölupahakemuksen tekemistä. Perustietoa käyttörajoituksista löydät Näin käytät aineistojamme -sivulta.

Saako asiakirjoja itse kuvata?

Sellaisia asiakirjoja, joissa ei ole käyttörajoituksia, voi itse kuvata omalla kameralla. Salaman käyttö ei ole sallittua. Myös asiakirjan kunto tai muoto voi rajoittaa kuvaamista.

Kuvaamiseen ei tarvita erillistä lupaa, mutta toiveesta kuvata asiakirjoja on ilmoitettava tutkijasalin henkilökunnalle aina ennen kuvaamista. Ilmoittamisen yhteydessä selvitetään, onko kuvaamiselle esteitä.

Mitä aineistoja/palveluita voin käyttää kotikoneeltani?

Voit käyttää kotikoneeltasi Astia-verkkopalvelua, jonka kautta voi tarkastella digitaalista aineistoa, tilata aineistoa tutkijasaliin tai kaukolainaksi, hakea käyttöoikeutta ja tehdä tietopyyntöjä verkkolomakkeella. Myös omien tilausten tarkastelu on mahdollista.

Kokoelmatietokannat Vakka ja Aarre ovat vapaasti käytettävissä verkossa. Ne sisältävät luettelotiedot Kansallisarkistossa säilytettävistä arkistoista ja kokoelmista. Tietosuojasyistä yksityishenkilöiden arkistojen luettelotiedot näkyvät vain rajoitetusti.

Arkistojen Portti -käyttäjäpalvelussa voit tutustua Kansallisarkiston käytetyimpiin aineistoihin.

Finna-asiakasliittymästä löydät yhdellä haulla arkistojen, museoiden ja kirjastojen aineistoja.

Kansallisarkiston kotisivulla voi myös tutustua näyttelyihin ja erilaisiin hakemistoihin.

Mistä saan lisää tietoa?

Etusivulla olevan Etsi sivuston sisällöstä -hakukoneen avulla voit etsiä haluamaasi tietoa näiltä sivuilta. Ellet löydä etsimäänsi, voit antaa palautetta.

Voit myös ottaa yhteyttä Kansallisarkiston asiakaspalveluun joko puhelimitse tai sähköpostitse, josta lisätietoa yhteystiedot-sivulta.