Välineet, tilat ja työturvallisuus

Oikeanlaiset suojavälineet työturvallisuuden varmistamiseksi

Homeelta voidaan suojautua käyttämällä raitisilmamaskiaHomeista tai home-epäiltyä aineistoa käsiteltäessä tulee käyttää vähintään FFP3-luokan hengityssuojainta. Hengityssuojaimista raitisilmamaskia, asianmukaisilla suodattimilla varustettuna, on hyvä käyttää, sillä hengitysvastus on moniin muihin hengityssuojaimiin verrattuna kevyempi. Jos aineistoa käsiteltäessä ei käytetä kertakäyttöistä hengityssuojainta, tulee suojain puhdistaa joka käyttökerran jälkeen esimerkiksi kertakäyttöisillä desinfioivilla liinoilla.

Suojakäsineitä on käytettävä, koska homemyrkyt voivat imeytyä elimistöön myös ihon läpi. Käsineiksi soveltuvat esimerkiksi puuterittomat vinyylikäsineet. Puuvillakäsineitä ei voi käyttää homeisen aineiston käsittelyssä.

Aineistoa käsiteltäessä on suositeltavaa käyttää myös muita kertakäyttöisiä suojavaatteita, joita on erilaisia vaihtoehtoja irtohihoista haalareihin. Hupullinen suojahaalari antaa parhaimman suojan. Tarvittavan suojavarustuksen määrään vaikuttaa tila, jossa aineistoa käsitellään. Jos käytössä ei ole kertakäyttöisiä suojavaatteita, tulee käytössä olleet vaatteet pestä heti käytön jälkeen. Lisäksi voidaan käyttää myös silmäsuojaimia. Kuulosuojaimet suojaavat puhdistustyön toteuttajan korvia meluhaitoilta. Kertakäyttöiset varusteet suljetaan käytön jälkeen tiiviiseen muovipussiin ja hävitetään talousjätteen mukana.

Aineiston imurointi ja puhdistustilat

Homeinen tai sisäilmaongelmista kärsivän kiinteistön tiloissa säilytetty homeeton aineisto imuroidaan HEPA-suodattimella varustetulla imurilla. Aineiston käsittely ja imurointi tehdään tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto. Imurointi voidaan tehdä esimerkiksi kohdepoistoa hyödyntäen, vetokaapissa tai aineiston käsittelyyn eristetyssä, muita tiloja alipaineisemmaksi muutetussa tilassa, jonka poistoilma kulkeutuu suoraan ulos rakennuksesta. Oleellista on estää homeitiöiden leviäminen ilmanvaihtokanavien ja muiden väylien kautta toisiin tiloihin. Imurointi voidaan tehdä ulkonakin, jos sää on täysin poutainen ja tuuleton.

Imurointi harjasuulakkeen avulla poistaa itiöt melko tehokkaasti, mutta aineistoon voi jäädä homeiden toksiineja, joiden poistamiseen ei tunneta tehokkaita poistokeinoja. Tärkeää puhdistustyössä on huomioida, että homeisen aineiston puhdistaa työhön erikoistunut asiantuntija.

Sisältö:

Ohjeet home-epäillyn tai homeisen aineiston käsittelyyn
Mitä home on?
Homeen vaikutus ihmiseen
Homeongelmien syntyminen arkistoissa
Homeen tunnistaminen arkistoaineistossa
Home-epäily arkistoaineistoissa - ensireagointi
Puhdistus
  Välineet, tilat ja työturvallisuus
  Sisäilmaongelmaisten tilojen homeettoman aineiston puhdistus
  Homeisen aineiston puhdistaminen
  Arkistoaineistolle haitalliset puhdistus-, kaasutus- ja desinfiointimenetelmät