Nyheter

15.05.2020

Riksarkivets kund- och forskarsalsservice öppnas i Helsingfors måndag 1.6.2020 och på de övriga verksamhetsställena tisdag 2.6.2020

Forskarsalarna på Riksarkivets verksamhetsställe i Helsingfors öppnas måndag 1.6.2020 kl. 9. Forskarsalarna är öppna måndag till fredag kl. 9–16.

På de övriga verksamhetsställena är forskarsalarna öppna från och med tisdag 2.6.2020 enligt följande:

  • Tavastehus tis–fre kl. 9–16
  • Jyväskylä tis–fre kl. 9–16
  • Joensuu tis–fre kl. 9–16
  • S:t Michel tis–tors kl. 9–16
  • Uleåborg tis–fre kl. 9–16
  • Åbo tis–fre kl. 9–16
  • Vasa tis–tors kl. 9–16

Forskarsalarnas öppettider följer de normala sommaröppettiderna. Eventuella avvikelser i enskilda verksamhetsställens sommaröppettider meddelas separat.

Information om Samearkivets öppettider och forskarsalsservice finns här på finska och på engelska.

De stängda tjänsterna i ASTIA öppnas 25.5

I webbtjänsten Astia går det att beställa dokument till forskarsalarna, beställa fjärrlån och ansöka om åtkomstbehörigheter till material från och med 25.5.2020 kl. 9.

Lånetiden för fjärrlån på verksamhetsställena förlängs automatiskt till 30.6. Övriga dokument som använts i forskarsalarna har återbördats till arkivutrymmena, vilket innebär att den som vill fortsätta att använda dessa omedelbart när forskarsalarna har öppnat ska beställa dem på nytt. Undantag utgör stamkort som levererats till forskarsalen på Fredsgatan före 16.3. Dessa har inte återbördats.

Coronaepidemins påverkan beaktas i kundservicen

På Riksarkivets samtliga verksamhetsställen planeras öppnandet av kundservicen så att ärendehanteringen är så säker som möjligt för både kunder och personal. Antalet forskarsals- och kundplatser minskas så att tillräckligt säkerhetsavstånd kan garanteras. Detaljerade kundanvisningar och rekommendationer publiceras i slutet av maj.

Mer information: direktör Päivi Hirvonen, Riksarkivet