Tapahtumat

10.02.2021

Osallistu Suomalaiset Venäjällä 1917–1964 -hankkeen tutkimusaineiston tallennustehtäviin!

Kansallisarkistossa on meneillään viisivuotinen tutkimushanke suomalaisten kohtaloista vuosien 1917–1964 Venäjällä. Nyt kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua mielenkiintoiseen tutkimustyöhön, sillä hankkeessa kokeillaan tutkimusaineiston tallennustehtävien joukkoistamista Zooniverse-verkkopalvelun välityksellä.

Zooniverse-verkkopalvelussa vapaaehtoiset voivat avustaa tutkimushanketta arkistotietojen tallentamisessa. Verkkopalvelun käyttäjä saa ruudulleen valokuvatun asiakirjan, jonka keskeiset tiedot järjestelmä pyytää kirjoittamaan viereiselle lomakkeelle. Sivusto tarjoaa jokaiselle käyttäjälle tarkemman suomenkielisen ohjeistuksen ennen ensimmäisen käsiteltävän kaavakkeen ilmestymistä ruudulle.

henkikirjat 2

 

Tutkimusaineiston tallentamiseen voit osallistua täällä. Alla on katsottavissa suomenkielinen ohjevideo.

 

Ainakin kahden toisistaan riippumattoman ihmisen tulee tallentaa saman asiakirjan tiedot, jotta järjestelmä toteaa sen käsitellyksi. Lopputuloksena syntyvää aineistoa käytetään tutkimuksessa, ja se syötetään tarpeellisin osin myöhemmin valmistuvaan Suomalaiset Venäjällä -tietokantaan.

Vastaavaa joukkoistamista ei ole aiemmin Suomessa kokeiltu. Jos ratkaisu osoittautuu toimivaksi, sitä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös muissa tutkimusprojekteissa.

 

9b ”Ensimmäiset kommunistiset talkoot. Toverit matruusit purkavat polttopuita.” Kuva: Venäjän valtion yhteiskuntahistorian ja poliittisen historian arkisto, RGASPI.

Voit osallistua myös tarjoamalla tutkimusaineistoa

Suomalaiset Venäjällä 1917–1964 -tutkimushankkeelle voi myös lähettää tietoja ja vihjeitä. Hanke on hyvin kiinnostunut tutustumaan esimerkiksi koti- ja sukuarkistojen papereihin, kuten postikortteihin, kirjeisiin, päiväkirjoihin, valokuviin, asiakirjoihin sekä muistinvaraisiin kertomuksiin ja tarinoihin. Niiden kopioita voi lähettää tutkimushankkeelle sähköpostilla osoitteeseen suomalaiset.venajalla@arkisto.fi

Lue lisää tutkimushankkeesta: Suomalaiset Venäjällä 1917–1964 - Kansallisarkisto

 

Lisätiedot:

suunnittelija Sami Outinen, etunimi.sukunimi@arkisto.fi

suunnittelija Ilkka Jokipii, etunimi.sukunimi@arkisto.fi