Tapahtumat

20.05.2021

Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus -näyttely

Banneri

 

 

 

 

Suomenlinna on ollut mukana monissa Suomen historian käännekohdissa. Kolmen valtakunnan linnoitus -näyttely esittelee Viapori-Suomenlinnan historiaa aina siitä lähtien, kun Ruotsi linnoitti saaret laivastonsa turvaksi.

Näyttely sijaitsee sekä Kansallisarkistossa että Suomenlinna-museossa. Kansallisarkiston näyttelyssä painopiste on saaren historian värikkäillä vaiheilla sekä niihin liittyvillä henkilöillä. Suomenlinna-museon näyttely keskittyy Saaristolaivaston ja laivanrakennuksen vaiheisiin Suomenlinnassa.

Kansallisarkiston näyttelyssä on esillä mm. Kustaa III:n sodan aikaista esineistöä ja tilannekarttoja sekä Viaporissa vaikuttaneiden Carl Olof Cronstedtin ja Victor von Stedingkin asiakirjoja Amerikan vapaussodasta. Suomen sodan ajalta näyttelyyn on saatu amiraali Cronstedtin allekirjoittamia asiakirjoja, kuten määräykset Viaporin puolustamisesta sekä sopimus linnoituksen luovuttamisesta venäläisille.

Venäjän aikaa edustavat Viaporin eri rakennusryhmien piirustukset 1820-luvulta, jolloin Helsingistä oli tullut maan pääkaupunki, sekä Viaporin pommitusta 1855 kuvaavat lehtiartikkelit sekä maalaukset. Itsenäisyyden ajalta esillä on mm. Merisotakouluun sekä Suomenlinnan tykistöön ja laivastoon liittyviä aineistoja. Lisäksi oman kokonaisuutensa muodostaa sata vuotta täyttävän Ehrensvärd-seuran historia.

Kansallisarkiston näyttely on avoinna 30.9.2022 saakka ti–to klo 10–15.

Osoite: Rauhankatu 17, Helsinki (saapumisohjeet)

Näyttelykokonaisuuden kotisivut: https://kolmenvaltakunnanlinnoitus.arkisto.fi/

Lisätietoja: Kehittämispäällikkö Anne Wilenius, anne.wilenius(a)kansallisarkisto.fi