Nyheter

07.09.2022

Nya egenskaper i Astia den 12 september: direktsökning i digitalt material och snabbsökning i de mest efterfrågade materialen

Sökfunktionerna i Astia har förbättrats utifrån respons från kunder och personal. De nya egenskaperna blir tillgängliga i uppdateringen måndagen den 12 september.

Efter uppdateringen kan du till exempel:

  • Direkt avgränsa sökningen till digitalt informationsmaterial (hittills har det varit möjligt att göra avgränsningen först efter sökningen).
  • Söka digitalt material också direkt via Astias förstasida med hjälp av ett nytt sökfält.
  • Använda snabbsökningarna på förstasidan för de mest efterfrågade materialen.
  • Skilja åt analoga och digitala arkivenheter i kortvyn. Framför varje arkivenhet finns en symbol som anger om materialet är analogt eller digitalt.
  • Avgränsa materialsökningen med aktören. Aktörsuppgiften syns också i sökresultaten.
  • Bläddra genom sökresultat lättare tack vare nya korrigeringar. Du kan öppna kortvyn (knappen Öppna uppgifter) i en ny flik eller ett nytt fönster direkt från sökresultatet.

Också andra fel i funktionaliteten har rättats till.

Instruktionsvideorna uppdateras under hösten. Videorna kommer inte bara att vara tillgängliga på Youtube, utan också på Astias sida med anvisningar.

Informationsmöte om de nya egenskaperna onsdagen den 14 september kl. 16.30 – delta på distans!

Kom med på informationsmötet i Teams onsdagen den 14 september kl. 16.30–17.30 för att få veta om Astias nya egenskaper och utveckling inom den närmsta framtiden (bara på finska). Under hösten kommer det att ordnas flera onlineevenemang där man kan ställa frågor om Astia.

Du kan följa med undervisningen direkt på din webbläsare utan att ladda ner Microsoft Teams eller skapa användarkoder. För att följa med distansundervisningen online ska du öppna länken och välja ”Kolla på nätet istället. Om du vill fortsätta utan att logga in ska du välja, ”Anslut anonymt”. Under våra evenemang kan du ställa frågor genom att välja ”Ställ en fråga” som syns nere till höger i rutan.

En sparad kopia på evenemanget publiceras på Astias sidor under instruktioner och kommer att finnas där i två veckor.

Utvecklingen av Astia fortsätter. Vi informerar om ändringarna när tidsplanerna blir mer precisa. Vi tar fortfarande gärna emot respons på astiapalaute@kansallisarkisto.fi.

Mer information

  • direktör Päivi Hirvonen, tfn 029 533 71 81, paivi.hirvonen(at)kansallisarkisto.fi 
  • överinspektör Satu Kantola, tfn 029 533 72 36, satu.kantola(at)kansallisarkisto.fi 
  • överinspektör Joonas Hirn, tfn 029 533 71 70, joonas.hirn(at)kansallisarkisto.fi