Nyheter

20.10.2022

Arkivregistret Aarre kan nu sökas i Astia – Riksarkivets samtliga informationsmaterial äntligen på ett ställe

Överföringen av Arkivregistret Aarre till tjänsten Astia har slutförts. Du kan alltså söka material från försvarsförvaltningen som förvaras i Riksarkivet via Astia utan en separat beställningsblankett.

Vi rekommenderar att du använder aktör-avgränsningen i sökningen för att hitta Aarre-material. Instruktionsvideon nedan ger dig söktips!

Skriftliga anvisningar för sökning finns i Arkivens Port (på finska).

Handledningar på distans i oktober–november (på finska)

Vi ordnar handledningar i sökning av Aarre-material på distans via Microsoft Teams Live (bara på finska). Tillställningarna ordnas följande dagar:

Du kan följa med undervisningen direkt på din webbläsare utan att ladda ner Microsoft Teams eller skapa användarkoder. För att följa med distansundervisningen online ska du öppna länken och välja ”Kolla på nätet istället. Om du vill fortsätta utan att logga in ska du välja, ”Anslut anonymt”. Under våra evenemang kan du ställa frågor genom att välja ”Ställ en fråga” som syns nere till höger i rutan.

Materialuppgifter som överförts till Astia

De överförda materialuppgifterna innehåller beskrivningar av försvarsförvaltningens material som förvaras i Riksarkivet. I detta sammanhang omfattar försvarsförvaltningen följande helheter: 

  • Armén och uppbådsverket under autonomin
  • Försvarsmaktens enheter inklusive gränsbevakningsväsendet och skyddskårsorganisationen under självständighetstiden
  • Försvarsministeriet och andra enheter som räknas som försvarsförvaltning
  • Militärdomstolar

Dessutom ingår beskrivningar av material från privata personer och sammanslutningar i de Aarre-uppgifter som överförts. 

Andra ändringar i Astia

Efter uppdateringen måndag 10 oktober kan du i Astia genom att trycka på en knapp kopiera materialets referensinformation till klippbordet samt i bildgranskningsvyn välja flera bilder och spara dem som en pdf-fil. Prova själv!

Därtill har man bland annat rättat till hur de skandinaviska tecknen syns i kortvyns ordning och åtgärdat sökfel som uppstått vid sökning med vissa specialtecken.