Tapahtumat
Tervetuloa tutustumaan Nuohtti-palveluun ja saamelaisarkistoihin 28.2. klo 12.30-13.30
Nuohtti-verkkopalvelu, jossa on 30 000 digitoitua dokumenttia ja valokuvaa Saamenmaalta, kerättynä 32 eurooppalaisesta arkistosta, kirjastosta ja museosta avautui helmikuun alussa. Nyt juhlistamme Nuohttin avautumista Suomen puolella tiistaina 28.2.2023 klo 12.30 lähtien. Tapahtuma järjestetään kokonaan verkossa, joten osallistuminen on helppoa myös omalta kotikoneelta käsin.
Nuohtti on kehitetty osana pohjoismaalaista Digital Access to the Sámi Heritage Archives -hanketta vuosina 2018–2021. Projektista ja Nuohttin syntyprosessista ovat puhumassa Suomen puolelta mukana olleita henkilöitä. Professori Jonna Häkkilä sekä väitöskirjatutkija Iiris Kestilä Lapin yliopistosta, professori Tapio Seppänen ja tekniikan tohtori Ilkka Juuso Oulusta sekä Kansalliarkiston työntekijöitä. Duodji-tutkija Sigga-Marja Magga sekä väitöskirjatutkija Niina Siivikko ovat mukana keskustelemassa Nuohttista mm. tutkijoiden näkökulmasta käsin.
Nuohtti pyrkii vastaamaan saamelaisten tarpeeseen ja oikeuteen saada tietoa itsestään ja kansastaan. Noin 400 vuoden ajan arkistomateriaalia ovat luoneet viranomaiset, tiedemiehet, löytöretkeilijät ja lähetyssaarnaajat kaikkialta Euroopasta vieraillessaan tai työskennellessään Saamenmaalla. Heidän luomansa dokumentaatio on nyt helposti saatavilla digitaalisena. Nuohtti edustaa uutta tapaa edistää kolonialististen valta-asetelmien ja sorron purkamista ja saamelaisen kulttuuriperinnön palauttamista digitaalisesti.
Esimerkkejä siitä, mitä Nuohttissa voi hakea, ovat etnologiset raportit, saamelaislähetyssaarnaajien päiväkirjat, lapinvuotien pöytäkirjat, yksityishenkilöiden ja viranomaisten ottamat valokuvat, oikeusasiakirjat yms.
Dokumentaation on suurilta osin tehneet saamelaisyhteiskunnan ulkopuoliset henkilöt, ja tätä voidaan toisinaan pitää arkana asiana saamelaisille itselleen. Siksi Nuohttiin on laadittu eettiset ohjeet, joita palvelun käyttäjien kehotetaan noudattavan.
Verkkopalvelusta ja sen toiminnasta vastaavat Norjan, Ruotsin ja Suomen kansallisarkistot sekä Norjan ja Suomen saamelaisarkistot.
Nuohtti on avoin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita saamelaisten historiasta ja kulttuurista. Tervetuloa tutustumaan!