Osallistu tutkimustyöhön

Kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua mielenkiintoiseen tutkimustyöhön, sillä Suomalaiset Venäjällä 1917–1964 -hankkeessa kokeillaan tutkimusaineiston tallennustehtävien joukkoistamista Zooniverse-verkkopalvelun välityksellä.

Zooniverse-verkkopalvelussa vapaaehtoiset voivat avustaa tutkimushanketta arkistotietojen tallentamisessa. Käyttäjä saa ruudulleen valokuvatun asiakirjan, jonka keskeiset tiedot järjestelmä pyytää kirjoittamaan viereiselle lomakkeelle. Sivusto tarjoaa jokaiselle käyttäjälle tarkemman suomenkielisen ohjeistuksen ennen ensimmäisen käsiteltävän kaavakkeen ilmestymistä ruudulle.

henkikirjat 2

Ainakin kahden toisistaan riippumattoman ihmisen tulee tallentaa saman asiakirjan tiedot, jotta järjestelmä toteaa sen käsitellyksi. Lopputuloksena syntyvää aineistoa käytetään tutkimuksessa, ja se syötetään tarpeellisin osin myöhemmin valmistuvaan Suomalaiset Venäjällä -tietokantaan.

Tutkimusaineiston tallentamiseen voit osallistua täällä. Alla on katsottavissa suomenkielinen ohjevideo.

Vastaavaa joukkoistamista ei ole aiemmin Suomessa kokeiltu. Jos ratkaisu osoittautuu toimivaksi, sitä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää myös muissa tutkimusprojekteissa.

Lisätietoja

  • suunnittelija Sami Outinen, etunimi.sukunimi@kansallisarkisto.fi
  • suunnittelija Ilkka Jokipii, etunimi.sukunimi@kansallisarkisto.fi