Edvard Westermarckin arkisto liitetty Unescon kansainväliseen Maailman muisti -rekisteriin

Julkaisuajankohta 24.4.2025 13.00
Tyyppi:Tiedote
Kuvassa vanhoja valokuvia ja kirjeitä

Viides suomalainen kohde rekisterissä.

Åbo Akademin kirjastossa säilytettävä Westermarckin arkisto on liitetty osaksi Unescon kansainvälistä asiakirjallista ja kirjallista kulttuuriperintöä suojelevaa Maailman muisti -ohjelmaa.

Kyseessä on merkittävä, kansainvälinen tunnustus Edvard Westermarckin historiallisista ja tieteellisistä saavutuksista ja ansioista antropologian ja sosiologian aloilla sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Kokoelmaa säilytetään ja hallinnoidaan Åbo Akademin arkistokokoelmissa ja se on viides suomalainen kohde kansainvälisessä Maailman muisti -rekisterissä.

Unescon kansallisessa Maailman muisti -rekisterissä jo aiemmin ollut Westermarckin arkisto on käynyt läpi huolellisen ja hyvin valmistellun valintaprosessin, joka kesti puolitoista vuotta. Jotta kokoelma voidaan hyväksyä rekisteriin, sen on täytettävä Unescon asettamat ”merkittävän yleismaailmallisen arvon” kriteerit. 

Unescon Maailman muisti -ohjelman kansainvälinen komitea päätti hyväksymisestä kokouksessaan Pariisissa 2.–16.4.2025.

Edvard Westermarckin kansainvälinen merkitys

Edvard Westermarck (1862–1939) oli kansainvälistä uraa tehnyt tutkija ja ratkaisevan tärkeä modernin sosiaaliantropologian ja sosiologian kehitykselle. Hän toimi sosiologian professorina London School of Economics and Political Science -yliopistossa (1907–1930), käytännöllisen filosofian professorina Helsingin yliopistossa (1906–1918) sekä filosofian professorina vastaperustetussa Åbo Akademissa Turussa (1918–1932).

tärkein teos, ”The History of Human Marriage” (1891), perustui etnologisten ja historiallisten aineistojen vertailuun. Tämä työ, yhdessä moraalin kehittymistä koskevan tutkimuksen ja Marokkoon sijoittuneen etnografisen kenttätyön kanssa on auttanut rakentamaan ymmärrystämme ihmisten välisistä suhteista ja kulttuurisista käytännöistä.

Keskeinen osa Westermarckin työtä on ainutlaatuinen ja läheinen suhde niihin yhteisöihin, joita hän tutki Marokossa. Westermarckin ystävyys kymmeniä vuosia hänen tutkimusavustajanaan ja matkaseuranaan toimineen marokkolaisen Sidi Abdessalam el Bakkalin kanssa sekä hänen kiinnostuksensa paikallisiin kulttuureihin antoivat hänelle mahdollisuuden kerätä yksityiskohtaista ja aitoa tietoa.

Westermarckin tieteellinen verkosto oli laaja ja maailmanlaajuisesti merkittävä. Hänen kirjeenvaihtonsa maailman merkittävimpiin kuuluneiden tutkijoiden ja älymystön jäsenten kanssa, kuten Bronisław Malinowskin ja Hilma Granqvistin, on tallennettu arkistoon ja antaa tietoja akateemisesta kehityksestä hänen aikanaan.

Ainutlaatuisia näkökulmia paikallisiin kulttuureihin ja vuosisadan vaihteen tieteelliseen keskusteluun

Kokoelma sisältää kirjeitä, käsikirjoituksia, muistiinpanoja ja ainutlaatuista valokuvamateriaalia Westermarckin kenttätutkimuksista ja matkoilta. Aineisto dokumentoi antropologian ja sosiologian syntyä ja kehitystä tieteenaloina. Saamme tietoa akateemisista verkostoista, varhaisesta etnografisesta kenttätyöstä sekä tieteellisestä ja yhteiskunnallisesta keskustelusta hänen aikanaan.

Westermarckin etnografinen ja valokuvallinen aineisto arkielämästä Marokossa on poikkeuksellista. Se antaa tietoa elinolosuhteista sekä uskonnollisista ja maagisista uskomuksista monikulttuurisessa maassa, joka taisteli kolonialistisia vaikutteita vastaan.

Toisin kuin muut aikalaisantropologit, Westermarck opetteli paikallisia kieliä voidakseen keskustella informanttiensa kanssa ilman tulkkien apua. Arkistoon dokumentoitu tieto sadan vuoden takaisesta arabian ja tamazight-kieli (berberikieli) tašelhitin ääntämisestä on myös ainutkertaista.

Westermarckin arkistokokoelmassa on aineistoa, joka valottaa maailman tilaa ja darwinismin kaltaisia aatevirtauksia 1900-luvun vaihteessa.

Westermarckin modernit ideat yhteiskunnallisessa keskustelussa

Euroopassa Westermarck oli yhteiskunnallinen ja kulttuurinen kriitikko.

Hän oli yksi ensimmäisistä tutkijoista, joilla oli moderni tieteellinen näkökulma homoseksuaalisuuteen, jota Westermarck piti luonnollisena ja biologiaan perustuvana taipumuksena. Westermarck kannatti homoseksuaalisuuden dekriminalisointia aikana, jolloin seksuaalinen toiminta samaa sukupuolta olevien välillä oli laitonta monissa maissa.

Westermarck toimi varapuheenjohtajana brittiläisissä naisasiajärjestöissä ja hänen arkistonsa sisältää kirjeenvaihtoa Euroopassa ja Yhdysvalloissa toimineiden naisasialiikkeen aktivistien kanssa. Hän korosti myös naispuolisten informanttien tärkeyttä antropologisessa tutkimuksessa.

Hänen työnsä antoi tietoa naisten elinoloista erityisesti Marokossa, ja hänen mentorointinsa auttoi Hilma Granqvistin kaltaisia tutkijoita tekemään uraauurtavaa kenttätyötä. Westermarckin yhteydet naistutkijoihin London School of Economics -yliopistossa valaisevat niitä haasteita, joita he kohtasivat akateemisilla urillaan sukupuolensa vuoksi.

Hakemus Maailman muisti -rekisteriin tehtiin Åbo Akademin säätiön Gösta Brandersin tutkimusrahaston tuella.

Lisätietoja

Arkistokokoelmat ovat yleisön käytettävissä, yhteydenotot sähköpostitse. Kokoelmat ovat kuitenkin tilapäisesti suljettuna remontin vuoksi (1.3–30.9.2025).

Osa Edvard Westermarckin kokoelmasta on saatavilla digitalisoituna verkossa.

Svenska litteratursällskapet i Finland -seuralla on käynnissä hanke, jossa jatketaan Edvard Westermarckin aineistojen digitalisointia. Hankkeen verkkosivusto westermarck.sls.fi julkaistaan marraskuussa 2025.

Aiheesta muualla

Tiedote