Hyppää sisältöön

Kansallisarkisto digitoi Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin arkistoa avoimeen käyttöön

Julkaisuajankohta 20.6.2022 13.25
Tiedote

Etelä-Pohjanmaan maakuntasäätiö, Seinäjoen museot ja Kansallisarkisto ovat käynnistäneet yhteishankkeen, jossa järjestetään ja digitoidaan Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin arkistoa. Hanke kestää syksyyn 2023. Työ tehdään Maanpuolustuksen kannatussäätiöltä saadun 40 000 euron avustuksen turvin.

Etelä-Pohjanmaan maakuntasäätiö, Seinäjoen museot ja Kansallisarkisto ovat käynnistäneet yhteishankkeen, jossa järjestetään ja digitoidaan Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin arkistoa. Hanke kestää syksyyn 2023. Työ tehdään Maanpuolustuksen kannatussäätiöltä saadun 40 000 euron avustuksen turvin.

Arkisto koostuu esimerkiksi piiriesikunnan pöytäkirjoista, vuosikertomuksista ja hallinnon järjestämisasiakirjoista sekä alue- ja paikallispäälliköiden toimintakertomuksista. Lisäksi siihen kuuluu suojeluskuntapiirin eri osastojen, kuten koulutus-, tykistö-, urheilu-, lääkintä- ja taisteluvälineosaston sekä valistusjaoston, arkistomateriaalia. Tällä 1920–1940-luvuilta peräisin olevalla aineistolla on niin paikallista kuin valtakunnallistakin merkitystä. Yhteensä sitä on noin 18 hyllymetrin verran.

Kansallisarkisto pintapuhdistaa, järjestää ja luetteloi aineiston sekä digitoi siitä Etelä-Pohjanmaan maakuntasäätiön ja Seinäjoen museoiden kanssa erikseen sovittavat kokonaisuudet. Digitoidut aineistot liitetään Kansallisarkiston asiointipalvelu Astiaan tutkijoiden, alan asiantuntijoiden ja muiden aiheesta kiinnostuneiden käytettäväksi. Digitoidut asiakirjat mahdollistavat tietosisällön entistä laajemman käytön esimerkiksi sotahistoriallisiin tutkimuksiin ja kirjahankkeisiin. Samalla järjestetyn, luetteloidun ja pintapuhdistetun alkuperäisen paperiaineiston säilyvyys voidaan varmistaa entistä paremmin.

Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin ja Lotta Svärd -yhdistyksen arkistoja sekä piiripäällikkö Matti Laurilan yksityisarkistoa säilytetään Seinäjoen museoiden arkistossa. Aineistot omistaa Etelä-Pohjanmaan maakuntasäätiö, joka on perustettu aikoinaan vaalimaan suojeluskuntien perinteitä. Digitoinnin jälkeen alkuperäinen arkistoaineisto palautuu takaisin Seinäjoelle, jossa sillä on suuri merkitys osana paikallista ja alueellista identiteettiä.

Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiiri perustettiin maaliskuussa 1919, ja sen toimipaikka sijaitsi Seinäjoella huhtikuusta 1919 lähtien. Vuonna 1940 piiri jaettiin Etelä-Pohjanmaan itäiseen ja läntiseen sekä Vaasan suojeluskuntapiirin, minkä jälkeen Seinäjoella toimi itäinen piiri. Suojeluskuntajärjestö lakkautettiin eduskunnan päätöksellä 3.11.1944. Suojeluskuntien omaisuus määrättiin valtion omaisuudeksi, mutta monet suojeluskunnat lahjoittivat omaisuutensa erilaisille järjestöille ja säätiöille.

Lisätietoja:

  • museotoimenjohtaja Susanna Tyrväinen, Seinäjoen kaupunki, puh. 044 7541 653, [email protected]
  • puheenjohtaja Timo Paavola, Etelä-Pohjanmaan maakuntasäätiö, puh. 040 7748 329, [email protected]
  • ylitarkastaja Niko Mäkinen, Kansallisarkisto, puh. 029 533 7066, [email protected] (23.6. saakka)
  • ylitarkastaja Ville Sundelin, Kansallisarkisto, puh. 029 533 7070, [email protected] (27.6. alkaen)
Tiedote