Ajankohtaista arkistoinnista
Hae mukaan SAPA-osaajaan!
Kansallisarkisto järjestää toista kertaa SAPA-osaaja-ohjauskokonaisuuden, jossa käydään läpi digitaalisten tietoaineistojen siirtoprosessi ja toteutetaan aineistosiirto Kansallisarkistoon. Hakuaika ohjauskokonaisuuteen on 7.1. - 4.2.2025.
SAPA-osaaja on tarkoitettu ensisijaisesti ensimmäistä kertaa digitaalisia tietoaineistojaan Kansallisarkistoon siirtäville julkishallinnon edustajille. Lisätietoa SAPA-osaajasta, tarkempi aikataulu sekä linkki hakulomakkeeseen.
Päätös julkishallinnon taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan asiakirjojen ja tietoaineistojen pysyvästä säilyttämisestä
Kansallisarkisto on julkaissut 20.12.22024 päätöksen taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan asiakirjojen pysyvästä ja määräaikaisesta säilyttämisestä. Päätöstä sovelletaan suurimpaan osaan julkishallinnon toimijoista.
Ohje arkistoitavien asiakirjojen digitoinnista päivitetty
Kansallisarkisto on julkaissut 19.12.2024 päivitetyn ohjeen (KA/20919/30.01.00/2024) arkistoitavien asiakirjojen digitoinnista.
Uusi ohje korvaa ja kumoaa Kansallisarkiston aiemmat vaatimukset hävittämiseen tähtäävään digitointiin ja erikoisaineistojen digitointiin.
Viranomaisinfon 12.12. tallenne katseltavissa
Esitysmateriaalit:
- Arkistoinnin osaaja ja SAPA-osaaja 2025 (pdf)
- Siirtorajapinnan käyttöönotto (pdf)
- Digitoinnin laatuvaatimusten päivittäminen (pdf)
- Pilvisiirtymä Kansallisarkistossa (pdf)
Arkistoinnin suunnitelmallisuus -webinaarin tallenne 28.11.
Marraskuun Arkistoinnin osaaja -webinaarin aiheena oli arkistoinnin suunnittelu. Webinaarissa käytiin läpi arkistoinnin toteuttamiseen liittyviä työvaiheita ja niiden suhdetta muuhun tiedonhallintaan. Katso tallenne alta.
Tekstitys on tulossa myöhemmin.
Materiaalit
- Alkuosan esitys (pdf)
- Loppuosan esitys (pdf)
Tervetuloa Arkistoinnin toimenpidepolulle!
Miten arkistointia suunnitellaan? Mitä tarkoittaa arvonmääritys? Mitä tietoaineistojen siirtämisessä on hyvä muistaa? Entä mitä oman organisaatiosi pitää arkistoinnista vähintään tietää?
Kansallisarkiston uusi Arkistoinnin toimenpidepolku -opas tarjoaa kokonaiskuvan arkistoinnin toteuttamiseen liittyvistä työvaiheista ja niiden suhteesta muuhun tiedonhallintaan.
Löydät oppaasta tietoa siitä, miten arkistoitavien tietoaineistojen elinkaari kannattaa suunnitella ja millaisilla toimenpiteillä voit edistää niiden hallintaa, säilyvyyttä, käytettävyyttä ja ymmärrettävyyttä.
Toimenpidepolku perustuu lainsäädännön asettamiin velvoitteisiin ja Kansallisarkiston arkistointia koskeviin määräyksiin ja suosituksiin. Sen koostamisessa on hyödynnetty myös kokemusperäisiä havaintoja digitaalisen arkistoinnin edellytyksistä. Taustalla on lisäksi asiakirjahallinnon ja arkistoinnin suunnittelumenetelmiä, joita on sovitettu suomalaiseen toimintaympäristöön
Löydät Arkistoinnin toimenpidepolun Arkistoinnin osaaja -tietopankista:
Kansallisarkiston uutiskirje viranomaisille
Lue uusimmat uutiskirjeet täältä:
- Uutiskirje 4/2024 (19.11.)
- Uutiskirje 3/2024
- Uutiskirje 2/2024
- Uutiskirje 1/2024
- Uutiskirje 5/2023
Uusimmat tiedotteet
-
20.1.2025 13:08
Sähköisen arkistoinnin palvelu on nyt avoinna koko julkishallinnolle
Kaikki julkishallinnon toimijat voivat nyt siirtää arkistoitavaksi määrätyn digitaalisen tietoaineiston Kansallisarkiston Sähköisen arkistoinnin palveluun (Sapa).
-
10.1.2025 12:45
Päätös julkishallinnon taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan asiakirjojen ja tietoaineistojen pysyvästä säilytyksestä
Päätöksessä määritellään taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan pysyvästi säilytettävät sekä määräajan säilytettävät asiakirjat ja tietoaineistot.
-
20.12.2024 11:07
Ohje arkistoitavien asiakirjojen digitoinnista päivitetty
Uusi ohje korvaa ja kumoaa Kansallisarkiston aiemmat vaatimukset hävittämiseen tähtäävään digitointiin ja erikoisaineistojen digitointiin
-
21.11.2024 15:09
Tietosuoja, tiedonhallinta ja arkistointi -seminaari 27.1.2025 – ilmoittaudu nyt!
Tilaisuus järjestetään paikan päällä Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa.
Menneiden viranomaisinfojen materiaalit
Viranomaisinfon 3.10. tallenne
Vuoden kolmannen viranomaisinfon aiheina olivat:
- Koronapandemia-ajan tietojen arkistoinnin laajentaminen julkisessa hallinnossa päätökseen (pdf)
- Julkishallinnon, taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan yleispäätöksen valmistelun tilannekatsaus (pdf)
- Arvonmäärityksen ja seulonnan toimintamallin uudistamisen tavoitteet (pdf)
- Tiedonohjaussuunnitelma ja arvonmääritys – Miten Tukes järjesti asiakirjojensa arkistollisen arvon ja säilytysaikojen määrittämisen (pdf)
Viranomaisinfon tallenne 16.5.
Infon aiheina ovat:
- Astia-palvelun käyttö viranomaisnäkökulmasta
- Arkistoitavien tietoaineistojen perusmetatiedot -suositus
- Kuvailu Kansallisarkistossa
Infon materiaalit
- Astia ja suomi.fi-valtuudet (pdf)
- Perusmetatiedot-suositus (pdf)
- Kuvailu Kansallisarkistossa (pdf)
Vastaamatta jääneet kysymykset
Kysymys | Vastaus |
---|---|
Onko Kansallisarkistolla prosessia varmistukselle, että asiakas on todella saanut käyttöluvan virastolta aineistoon, joka näkyy käyttörajoitettuna Astiassa. Eli, mikäli KA:n asiakas haluaa pääsyn käyttörajoitettuun aineistoon Astiassa KA:n mukaan hänen tulee toimittaa sen viranomaisen päätös aineiston käytöstä, joka vastaa käyttöluvan myöntämisestä. Miten KA vahvistaa sen, että asiakas todella on pyytänyt tätä lupaa viranomaiselta, eikä ole itse esimerkiksi teettänyt kyseistä ’’lupaa’’? | Ulkopuolinen tutkimuslupa käsitellään Kansallisarkistossa keskitetysti. Tällöin tarkistetaan luvan myöntäjä (esim. viraston kirjaamon kautta) ellei lupa ole saapunut suoraan viranomaiselta itseltään, miten selvästi aineisto ja käyttöoikeuden kesto on määritetty ja onko luvan myöntäjä asettanut lisäehtoja käytölle. Usein viranomainen on muutenkin yhteydessä Kansallisarkistoon tutkimuslupaa laatiessaan. |
Kuinka paljon kannattaa kuvailla säilytettävää aineistoa - eli onko jokin "säilytyksen max-aika" olemassa, milloin kuvailua kannattaa tehdä? | Määräajan säilytettävän aineiston kohdalla pitää muistaa tiedonhallintain (906/2019) velvoitteet ja tiedonhallintalautakunnan suositukset. Yleisellä tasolla voi sanoa, että kuvailu- ja dokumentointitiedon riittävyyttä kannattaa aina arvioida käyttötarkoituksen ja tavoitteiden näkökulmasta. Yksi näkökulma pitkään säilytettävän (yli 10 vuotta) aineiston kuvailutarpeiden riskiperusteinen arviointi. Samalla voi arvioida lyhyemmän määräajan säilytettävän aineiston kuvailutarpeisiin liittyviä riskejä. Tieto voi menettää ymmärrettävyytensä ja käytettävyytensä hyvin nopeasti silloin, kun se ei esimerkiksi ole enää aktiivikäytössä. |
Viranomaisinfon 15.2. aineistot
- Kansallisarkiston informaatio-ohjauksen ja arvonmäärityksen asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksia (pdf)
- Kansallisarkiston koulutustoiminta uudistuu:
- Sähköisen arkistoinnin palvelun laajenemisprojektin ajankohtaiset asiat (pdf)
- Uusi säilytysmuotopäätös ja sen soveltaminen (pdf)
Viranomaisinfon tallenne 15.2.
Videoon on saatavilla suomenkielinen tekstitys, joka on tuotettu automaattisesti tekoälyn avulla.