Saavutettavuusseloste

Sivuston ylläpitäjä: Kansallisarkisto

Tämä saavutettavuusseloste on laadittu 29.5.2023.

Verkkopalvelun saavutettavuuden tila

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen saavutettavuusasiantuntija.

Verkkosivusto täyttää suurelta osin lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG 2.1), eikä sivustolla ole kriittisiä saavutettavuuspuutteita.

Verkkopalvelussa olevat keskeiset puutteet on kuvattu jäljempänä tässä selosteessa.

Ei-saavutettava sisältö

Verkkosivusto ei vielä ole saavutettavuusvaatimusten mukainen alla lueteltujen sisältöjen osalta. Saavutettavuuspuutteet pyritään korjaamaan niin pian kuin resurssimme sen mahdollistavat.

Sivujen otsikkohierarkioissa on osittain virheitä 

Sivujen otsikkotasojen järjestys html-koodissa on osin virheellinen. Tämä voi hankaloittaa sivun kokonaisuuksien hahmottamista ruudunlukijalla (WCAG 1.3.1).

Kuvien tekstivastineissa on puutetta 

Sisältösivuilta löytyy kuvia, joille ei ole määritetty kuvaavia tekstivastineita tai alt-teksti määritys puuttuu kokonaan (WCAG 1.1.1, WCAG 1.4.5).

Upotuksista puuttuu selite

Sivustolla on iframe-tekniikalla toteutettuja karttaupotuksia, joilta puuttuu selittävä otsikko (WCAG 4.1.2).

Hae arkistosta-toiminnallisuus

Sivuston ylätunnisteesta löytyvässä "Hae arkistosta" toiminnallisuudessa on saavutettavuuspuutteita, jotka voivat hankaloittaa ruudunlukijakäyttöä. Tällaisia kohtia ovat esimerkiksi hakukentästä avautuva valikko, josta käyttäjä voi valita pikatoimintoja haun suorittamiseen.

Sivustolla olevat tiedostot

Sivustolla on tiedostoja, jotka eivät täytä saavutettavuusvaatimuksia. Voit pyytää näitä tiedostoja saavutettavassa muodossa sähköpostitse osoitteesta [email protected].

Kansallisarkiston muut verkkopalvelut

Sivustolla on linkkejä Kansallisarkiston ylläpitämiin muihin verkkopalveluihin, jotka eivät kaikilta osin täytä saavutettavuusvaatimuksia. Kansallisarkiston muita verkkopalveluja koskevan saavutettavuuspalautteen voit lähettää Kansallisarkiston kirjaamoon osoitteella [email protected].

Saavutettavuusvaatimus, joka ei täyty: 1. Havaittava, 1.3.1 Informaatio ja suhteet

Sisältö, joka ei kuulu saavutettavuuslainsäädännön piiriin

Sivustolla on toimisto-ohjelmilla tehtyjä tiedostoja (esim. doc, pdf, odt), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018 ja joiden sisältö ei ole olennaista asioinnin kannalta. Lisäksi sivustolla on video- tai äänitallenteita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020.

Lisätietoja ei-saavutettavista sisällöistä saa sähköpostitse osoitteesta [email protected].

Saavutettavuuspalaute

Huomasitko saavutettavuuspuutteen verkkosivustollamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Voit antaa saavutettavuuspalautetta sähköpostilla osoitteella [email protected].

Vastaamme palautteeseesi 14 päivässä.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Saavutettavuuden valvonnan yksikkö