Kansallisarkisto lyhyesti
Suomen Kansallisarkisto on virasto, joka vastaa kansallisesti tärkeiden asiakirjojen säilyttämisestä ja niiden tutkimuskäytön edistämisestä.
Sen tehtäviin kuuluvat julkishallinnon arkistointikäytäntöjen ohjaus, aineistojen vastaanotto ja kuvailu sekä digitaalisten tutkimusprosessien kehittäminen.
Kansallisarkisto ylläpitää Astia-verkkopalvelua, jossa osa aineistoista on vapaasti käytettävissä digitaalisena.
Arkistot eroavat kirjastoista siinä, että arkistoissa säilytetään alkuperäisiä ja ainutlaatuisia dokumentteja, jotka tarjoavat ensikäden tietoa historiasta ja yhteiskunnasta. Kirjastoissa taas keskitytään toissijaisiin lähteisiin, kuten kirjoihin.
Kansallisarkistossa säilytetään erityisesti valtion tuottamia asiakirjoja, kuten tuomioistuinten ja ministeriöiden aineistoja, sekä merkittäviä yksityisiä arkistoja.
Kansallisarkistoon arkistoitava aineisto valikoituu tarkasti arvonmäärityksen ja seulonnan kautta. Arkistot voivat sisältää esimerkiksi viranomaisasiakirjoja, valokuvia, kirjeitä ja sähköposteja. Aineistot voivat olla joko fyysisessä tai digitaalisessa muodossa.
Kansallisarkistossa olevia aineistoja voi hakea ja selata Astia-verkkopalvelussa. Mikäli aineisto ei ole käytettävissä digitaalisena, sen voi tilata tutkijasaliin tarkasteltavaksi. Osa aineistoista on käyttörajoitettua, ja niiden käyttöön vaaditaan erillinen lupa.
Aineistot säilytetään erityisissä tiloissa, joissa kontrolloidaan lämpötilaa ja kosteutta. Vanhat asiakirjat konservoidaan niiden säilymisen varmistamiseksi. Digitoidut aineistot tallennetaan turvallisesti useisiin paikkoihin tietojen säilyttämiseksi.
Kansallisarkistossa tehdään myös massadigitointia, jossa suuria aineistomääriä digitoidaan ja paperisia asiakirjoja hävitetään käytettävyyden parantamiseksi ja kustannusten säästämiseksi.
Tekoälyn avulla olemme tehneet miljooniin sivuihin sisältötunnistuksen, joka mahdollistaa sanahaut asiakirjan sisältöön.