Sähköisen arkistoinnin palvelu laajenee koko julkishallintoon
Kansallisarkiston Sähköisen arkistoinnin palvelu laajentuu valtionhallinnosta koko julkishallintoon. Jatkossa myös kunnat, hyvinvointialueet ja korkeakoulut voivat siirtää arkistoitavat tietoaineistonsa Kansallisarkistolle. Palvelun on määrä olla koko julkishallinnon käytössä vuonna 2025.
Sähköisen arkistoinnin palvelun laajentaminen tukee julkisen hallinnon digitalisaatiota tarjoamalla keskitetyn ratkaisun sähköiseen arkistointiin.
Tavoite on, ettei julkisen hallinnon organisaatioiden tarvitse tehdä laajoja investointeja sähköisen arkistoinnin teknisiin ratkaisuihin ja osaamiseen. Esimerkiksi tietojärjestelmähankinnassa ei olisi tarvetta ottaa huomioon arkistoitavan, tästä ikuisuuteen säilytettävän aineiston osuutta aineiston ylläpidossa ja säilytysjärjestelmän ominaisuuksissa.
Palvelun laajennus liittyy keskeisesti uudistuvan arkistolain tavoitteisiin, lisää kuntien ja valtion välistä yhteistyötä sekä palvelee tietoaineistojen laajempaa digitaalista käyttöä keskitetystä tietovarannosta.
Laajentamisprojekti
Kansallisarkisto on asettanut projektin Sähköisen arkistoinnin palvelun laajentamiseksi koko julkishallintoon. Projektin tavoitteena on kehittää palvelua ja sen prosesseja siten, että ne vastaavat laajentuneen asiakaskunnan tarpeita tuotantokäytön alkaessa. Projekti vastaa myös palvelun markkinoinnista ja viestinnästä uusille asiakkaille.
Laajentamisprojektissa on toteutettu muulle julkishallinnolle mahdollisuus siirtää tietoaineistoa Suomi.fi-valtuuksilla. Laajennetun palvelun avaaminen on vuodelle 2025 tehty myös mahdolliseksi luomalla yhteinen aineistosiirtojen toimintamalli koko julkishallinnolle. Vuonna 2025 projektin osana mahdollistetaan aineiston siirrot rajapinnan kautta Suomi.fi-palveluväylää hyödyntäen.
Lisäksi mahdollistetaan viranomaiselle mahdollisuus käyttää omaa aineistoa Astia-palvelun käyttöliittymän ohella rajapinnan välityksellä. Astiaa kehitetään myös parantamalla alkujaan digitaalisen aineiston käyttökokemusta ja helpottamalla viranomaisten säilytysvaiheen aineistojen käyttöoikeushallintaa.
Laajentamisprojektin yhteydessä kehitetään Kansallisarkiston Sähköisen arkistoinnin palvelukokonaisuutta, joka nykyisellään tarjoaa valtionhallinnolle ratkaisun tietoaineistojen sähköiseen arkistointiin.
Palvelun pilotointi ennen tuotantokäyttöä
Ennen kuin Sähköisen arkistoinnin palvelu avataan koko julkishallinnon käyttöön vuonna 2025, pilotoidaan palvelua erikseen valittujen pilottisiirtäjien kanssa. Pilotoinnin tavoitteena on saada kuva kuntien ja muun julkishallinnon valmiuksista ja kyvykkyyksistä siirtää aineistoa Sähköisen arkistoinnin palveluun. Samalla kerätään palautetta Kansallisarkiston ohjeistuksen ja prosessien soveltuvuudesta laajentuvan asiakaskunnan tarpeisiin.
Pilotit käynnistyivät syksyllä 2023, ja pyrkimyksenä on saada pilottisiirrot toteutettua vuoden 2024 loppuun mennessä. Kansallisarkisto tiedottaa pilottien etenemisestä sekä niiden tuloksista tällä sivulla ja muilla tiedotuskanavillaan.
Mukaan valittuja pilottiorganisaatioita on kymmenen: kahdeksan kuntaa, yksi korkeakoulu ja eduskunta. Pilottiorganisaatiot valittiin siten, että kokoonpanossa on kooltaan ja lähtökodiltaan mahdollisimman erilaisia organisaatiota, lähdejärjestelmiä ja aineistoja.
Pilottiorganisaatiot
- eduskunta
- Kangasniemen kunta
- Keski-Suomen hyvinvointialue
- Lahden kaupunki
- Laihian kunta
- Lapin ammattikorkeakoulu
- Merikarvian kunta
- Nurmeksen kaupunki
- Sipoon kunta
- Toivakan kunta
- Vaasan kaupunki
- Ylöjärven kaupunki
Nyt käynnissä olevissa piloteissa siirretään aineistoa siirtokäyttöliittymän kautta. Vuoden 2025 aikana pilotoimme siirtorajapintaa ja avaamme aineiston siirtämisen mahdolliseksi myös sen kautta.
Kuntien piloteissa siirretään pääasiassa toimielinten pöytäkirjoja, sekä yhdessä pilotissa siirretään rakennusvalvonnan aineistoa. Korkeakoulu siirtää opetussuunnitelmia, ja eduskunta valtiopäivätoiminnan aineistoa. Kaikkia Kansallisarkiston vastaanottamia siirtorakenteita (Sähke2, Muut digitaaliset tietoaineistot, Digitoidut tietoaineistot, Rakenteiset tietoaineistot) tullaan hyödyntämään piloteissa.
Tähän mennessä olemme saaneet piloteista jo paljon hyödyllistä tietoa muun julkishallinnon siirtokyvykkyydestä ja palveluprosessin toimivuudesta. Lähes kaikissa piloteissa vastaan tulleina haasteina on tunnistettu mm. säilytysvaiheen ja arkistovaiheen erottelu sekä säilytysaikojen ja käyttörajoitusten määrittely siirrettävälle tietoaineistolle.
Joissakin siirroissa on myös huomattu tietojärjestelmien haasteet muodostaa käyttökelpoisia siirtopaketteja. Myös digitointimääritysten noudattaminen aineiston digitoinnissa on ollut paikoittain puutteellista. Havaintojen pohjalta on lähdetty kehittämään ohjeistustamme, sekä tavoitteena on lisätä yhteistyötä tietojärjestelmätoimittajien kanssa.
Näiden lisäksi mukana on myös Opetushallitus, jonka kanssa pilotoidaan suoraan keskitetyistä tietovarannoista, Koskesta ja Vardasta, tietoaineiston siirtämistä Kansallisarkistolle. Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Kansalliset tietovarannot ja arkistointi -työryhmä selvitti kansallisten tietovarantojen hyödyntämistä kuntien sähköisten aineistojen siirtämisessä Kansallisarkiston keskitettyyn sähköisen arkistoinnin palveluun arkistointia varten, ja työryhmän toimenpidesuunnitelmaan kuuluu siirtämisen pilotointi keskitetystä tietovarannosta. Pilotti toteutetaan Sähköisen arkistoinnin palvelun laajentamisprojektin puitteissa. Pilotissa selvitetään parhaita käytänteitä ja teknistä kyvykkyyttä siirtää aineistoa suoraan tietovarannoista.
Laajentamisen tavoitteet eriteltynä
Alla on eritelty tarkemmin tavoitteet, jotka projekti pyrkii olemassaolonsa aikana täyttämään.
Valmistuneet:
-
Siirtäminen mahdollista muulle julkishallinnolle Suomi.fi-valtuuksien avulla.
-
Yhteinen toimintamalli koko julkishallinnon aineistosiirroille: palvelu avautuu aikataulun mukaisesti vuonna 2025.
-
Alkujaan digitaalisen aineiston käytön kehittäminen: Astia-palvelu tukee pdf- ja xml-tiedostojen avaamista suoraan selaimeen.
Työn alla vuonna 2024:
-
Pilottisiirrot saatetaan maaliin vuoden 2024 aikana.
-
Palvelulle määritellään malli siirroissa tarjottavissa ylimääräisistä maksullisista tukipalvelusota.
Tavoitteet vuonna 2025:
- Projekti vastaa yhdessä Sähköisen arkistoinnin palvelun kanssa ns. tuotantosiirroista palvelun avautuessa.
- Pilotointi aineiston siirrosta kansallisesti keskitetystä tietovarannosta.
- Rajapintasiirron pilotointi ja rajapinnan käyttöönotto.
- Aineiston jakelurajapinnan käyttöönotto.
- Viranomaisen säilytysvaiheen aineiston käyttöoikeushallinnan mahdollistaminen suoraan Astia-palvelun kautta.
- Projekti sulautuu osaksi Sähköisen arkistoinnin palvelun normaalia toimintaa.
Palvelu koko julkishallinnon käytettävissä vuonna 2025
Sähköisen arkistoinnin palvelu on käytössä heti vuoden 2025 alusta alkaen muun julkishallinnon; kuntien, hyvinvointialueiden, korkeakoulujen ja itsenäisten julkisoikeudellisten laitosten arkistoitavaksi määrätyn tietoaineistojen siirroille. Muiden tahojen osalta päivitämme vielä toimintamallia vuoden 2025 aikana.
Siirtämään pääsee ilmoittautumalla SAPA-osaajan kautta, olemalla yhteydessä yhteydenottolomakkeella tai olemalla sähköpostitse yhteydessä [email protected]
Sähköisen arkistoinnin palveluun, siirron prosessiin ja vaatimuksiin voi perehtyä etukäteen Sähköisen arkistoinnin palvelun sivuilta, jossa palvelua ja siirron vaiheita on kuvattu tarkemmin. Sivustolta löytyy muun muassa tarkemmat ohjeet siihen, missä muodossa aineistoa on mahdollista siirtää Kansallisarkistolle.
Mikäli yleisesti arkistointiin liittyen herää kysymyksiä, voitte olla yhteydessä viranomaisohjaukseen tai Sähköisen arkistoinnin palveluun. Katso yhteystiedot täältä.
Miksi siirtää aineistot Kansallisarkistoon
Kansallisarkiston sähköisen arkistoinnin palvelun hyödyntäminen on muulle kuin valtionhallinnolle vapaaehtoista, mutta palvelun käyttämiselle on monta hyvää syytä.
- Arkistoinnin velvoite on ikuinen. Säilytysjärjestelmilläkin on elinkaari ja niitä pitää säännöllisesti uusia. Arkistointia ei pidä ajatella vain kymmenien vuosien aikajänteellä, vaan säilyttäminen ja siihen liittyvät prosessit vaativat jatkuvaa ylläpitoa. Vaikka määräaikaisesti säilytettävät aineistot vaatisivat vuosikymmenten säilytysratkaisuja, arkistoinnissa aineistoja säilytetään eheinä, käytettävinä ja ymmärrettävinä ilman aikarajaa.
- Tiedostoformaatit muuttuvat ja aineiston ylläpito vaatii resursseja. Tiedon säilyttäminen eheänä ja käytettävänä vaatii jatkuvia ylläpitotoimia ja osaamista. Tämä asettaa uusia velvoitteita käytettäville tietojärjestelmille. Mitä pidemmältä ajalta organisaatiolle kertyy erilaista aineistoa, sitä suurempi on aineiston kirjo ja sitä enemmän säilyttäminen vaatii toimenpiteitä. Kansallisarkisto hoitaa kaiken aineistoon liittyvän ylläpidon, kun aineisto on siirretty Kansallisarkistolle.
- Arkistoitavan aineiston voi siirtää Kansallisarkistolle jo säilytysvaiheen aikana. Säilytysvaiheen aineisto on helposti viranomaisen käytettävissä Kansallisarkiston palveluiden kautta. Aineiston siirtäminen jo säilytysvaiheessa voi esimerkiksi helpottaa aktiivikäytöstä poistuvien järjestelmien alasajoa tai auttaa jatkossa välttämään työläitä migraatioprojekteja.
- Kansallisarkisto vastaa arkistovaiheen aineiston tietopalvelusta. Arkistovaiheessa aineiston omistajuus siirtyy Kansallisarkistolle, joka tällöin vastaa myös aineiston tietopalvelusta aineiston käyttörajoitusten mukaisesti.
- Aineiston vaikuttavuus ja käyttöaste paranee, kun ne kootaan yhteen palveluun. Arkistoitua tietoa säilytetään osana asiakirjallista kulttuuriperintöä, jolloin sen käyttö on pääasiassa tutkimuskäyttöä. Kansallisarkisto kehittää laajentamisen yhteydessä aineistojen käyttöön liittyviä palveluitaan. Tavoite on, että siirretyt aineistot ovat mahdollisimman helposti ja laajasti hyödynnettävissä.
Lue lisää
Lisätietoja laajentumisesta antaa
Sähköisen arkistoinnin palvelu
Joonas Hirn
projektipäällikkö, Sähköisen arkistoinnin palvelun laajentamisprojekti
[email protected]