Ryhdy arkistoinnin osaajaksi!

Kansallisarkisto järjestää vuoden 2024 aikana verkkoympäristössä sarjan Arkistoinnin osaaja -webinaareja ja -ohjaustilaisuuksia. Tilaisuudet ovat maksuttomia.  

Tilaisuuksissa käydään läpi arvonmääritykseen ja seulontaan, arkistoinnin suunnitteluun, digitointiin ja aineistojen siirtoihin liittyviä teemoja. Verkkotilaisuudet aloittaa Kulttuurihistoriallisen arvon ja säilytysmuodon arviointia koskeva webinaari ja työpaja. Huhtikuussa starttaa arkistosiirtoihin syventyvä SAPA-osaaja-ohjaustilaisuuksien kokonaisuus.

Ohjelma täydentyy vuoden aikana.

Osaajan aikataulu keväällä 2024

Webinaari: Kulttuurihistoriallisen arvon ja säilytysmuodon arviointi 18.3. klo 13–15.30

Kansallisarkistolta on toivottu ohjausta ja neuvontaa säilytysmuotoa koskevan yleispäätöksen soveltamisesta ja analogisten aineistojen kulttuurihistoriallisen arvon arvioinnista.  

Tule mukaan kaikille avoimeen webinaariin maanantaina 18.3.2024 klo 13.00–15.30.  Webinaari on suunnattu erityisesti niille julkishallinnon toimijoille, jotka tekevät kulttuurihistoriallisen arvon ja säilytysmuodon arviointia arkistoitaville aineistoilleen. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon 14.3. mennessä. Ilmoittaudu tästä.

Webinaarissa käsitellään seuraavia teemoja:  

  • Johdatus kulttuurihistoriallisen arvon arviointiin
  • Kansallisarkiston arvottamisen kategoriat ja kriteerit analogisten asiakirjojen säilytysmuodon arviointiin
  • Kriteerien soveltaminen ja pysyvästi säilytettävät arviointitiedot

Tilaisuus järjestetään Teams-yhteyksin, ja se on maksuton.

Työpaja 20.3. klo 9–12: Syvällisempää opastusta kulttuurihistoriallisen arvon arviointiin

Webinaarin lisäksi keskiviikkona 20.3.2024 klo 9.00–12.00 järjestetään työpaja kulttuurihistoriallisen arvon arvioinnista. Työpajassa harjoitellaan kulttuurihistoriallisen arvon arviointikriteereiden soveltamista ja arvioinnin dokumentointia uuden arviointi- ja dokumentointilomakkeen avulla.  

Työpajaan on erillinen ilmoittautuminen ja mukaan mahtuu 20 ensimmäistä ilmoittautunutta.  Viimeinen ilmoittautumispäivä on 14.3. Ilmoittaudu tästä.

Työpaja toteutetaan Teams-yhteyksin, ja se on maksuton.

Ilmoittautuneille lähetämme ennakkoon materiaalia, johon voi tutustua ennen tilaisuutta.

Sapa-osaaja

Ohjauskokonaisuus järjestetään 10.4.-11.12.2024. Hakuaika päättyy 8.3.2024. Tavoitteena on, että osallistuja toteuttaa SAPA-osaajan aikana ensimmäisen digitaalisten tietoaineistojen siirron Kansallisarkistoon, mutta mukaan voi hakea, vaikka siirrettävää aineistoa ei olisi valmiiksi mietittynä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.