Hyppää sisältöön

Kansallisarkiston sähköisen arkistoinnin palvelu laajenee koko julkiselle hallinnolle

Julkaisuajankohta 17.2.2023 14.23
Tiedote

Kansallisarkisto kehittää ja laajentaa sähköisen arkistoinnin palvelua. Jatkossa myös kunnat, hyvinvointialueet, korkeakoulut ja eduskunnan alaiset laitokset voivat siirtää arkistoitavat tietoaineistonsa Kansallisarkistolle.

Kansallisarkisto kehittää ja laajentaa sähköisen arkistoinnin palvelua. Jatkossa myös kunnat, hyvinvointialueet, korkeakoulut ja eduskunnan alaiset laitokset voivat siirtää arkistoitavat tietoaineistonsa Kansallisarkistolle.

Siirron myötä vastuu arkistoitavien tietoaineistojen säilyttämisestä ja käyttöön antamisesta siirtyy Kansallisarkistolle.

Uudistuksen tavoitteena on tukea julkisen hallinnon digitalisaatiota tarjoamalla keskitetty ratkaisu sähköiseen arkistointiin. Tavoitteena on, että jatkossa julkisen hallinnon organisaatioissa ei tarvitse tehdä laajoja investointeja digitaalisen arkistoinnin ja pitkäaikaissäilytyksen teknisiin ratkaisuihin ja osaamiseen.

SAPA-siirtokäyttöliittymä avataan uusille käyttäjille syksyllä

Palvelun laajentamisen taustalla kehitetään myös SAPA-tuotetta, joka nykyisellään tarjoaa valtionhallinnolle ratkaisun tietoaineistojen sähköiseen arkistointiin. Tuotetta kehitetään vaiheittain siten, että ensimmäisessä vaiheessa mahdollistetaan siirtokäyttöliittymän käyttö myös valtionhallinnon ulkopuolisille käyttäjille - tavoite on syksy 2023. Myöhäisemmissä vaiheissa SAPA-tuotteen palvelupalettia laajennetaan siten, että ohjelmointirajapintoja avataan sekä siirto- että jakelupuolelle.

Pilottiprojektit käynnistyvät keväällä, palvelu täysimääräisesti käytössä 2025

Kansallisarkisto käynnistää kevään aikana pilottiprojekteja palvelusta kiinnostuneiden julkisen hallinnon organisaatioiden kanssa. Pilottiprojektien myötä tavoitteena on saada tarkempi kuva organisaatioiden valmiuksista ja tarvittavasta tuesta palvelun käyttöön. Pilottiprojekteihin haetaan eri lähtötilanteissa olevia organisaatioita. Pilottiprojektit toteutetaan vuosien 2023–2024 aikana. Tavoitteena on, että palvelu on täysimääräisesti kaikkien julkisen hallinnon organisaatioiden hyödynnettävissä vuonna 2025.

Lisätiedot:

Mikko Eräkaski, johtaja, puh. 029 533 7235, [email protected]

Reko Etelävuori, verkostopäällikkö, puh. 029 533 7010, [email protected]

Arkistoinnin ohjaus