Hyppää sisältöön

BBC:n suomenkielisen toimituksen kokoelma avautuu Kansallisarkistossa

Julkaisuajankohta 15.3.2022 13.12
Tiedote

Kansallisarkisto ja BBC:n suomenkielisen toimituksen perinneyhdistys Bush Finns ry julkistavat tänään 15.3. Kansallisarkistoon perustetun BBC:n suomenkielisen toimituksen kokoelman.

Kansallisarkisto ja BBC:n suomenkielisen toimituksen perinneyhdistys Bush Finns ry julkistavat tänään 15.3. Kansallisarkistoon perustetun BBC:n suomenkielisen toimituksen kokoelman.

BBC:n suomenkielisen toimituksen kokoelma sisältää yli 2 300 digitoitua asiakirjasivua ja esimerkiksi yli sadan henkilön kuvat. Se sisältää mm. radio-ohjelmia, käsikirjoituksia, journalistisia ohjeita, hallinnollista aineistoa sekä valokuvia. Aineisto on kerätty toimituksen entisiltä työntekijöiltä ja se on digitoitu Helsingin Sanomain Säätiöltä saadun apurahan turvin.

BBC:n suomenkielinen toimitus alkoi lähettää radio-ohjelmia Lontoosta 18.3.1940, vain viisi päivää talvisodan päättymisen jälkeen. Ohjelmien alkuperäinen tarkoitus oli välittää sodan hävinneeseen ja sotasensuurin alaiseen Suomeen uutisia, tietoja ja kommentteja, padota Saksan vaikutusvallan kasvua Suomessa ja tukea Suomen säilymistä itsenäisenä maana.

Suomenkielinen toimitus lopetti toimintansa vuonna 1997. Suomen liityttyä Euroopan unioniin ja Neuvostoliiton hajottua Britannian ulkoministeriö ja BBC eivät enää nähneet tarvetta palvelun ylläpitämiselle.

Osa idän ja lännen informaatiosotaa

Suomenkielisessä toimituksessa ja sen avustajina työskenteli 57 vuoden aikana yli 150 henkilöä. Suurin osa heistä oli suomalaisia journalisteja ja muuta toimitushenkilöstöä. Monet heistä ovat toimineet merkittävinä yhteiskunnallisina vaikuttajina ja tunnettuina journalisteina suomalaisissa tiedotusvälineissä.

”Oli korkea aika tehdä niin, sillä toimituksen lakkauttamisesta on tänä vuonna kulunut jo 25 vuotta ja sen työ oli vaarassa painua pieneksi maininnaksi historiankirjoihin”, toteaa Bush Finns ry:n puheenjohtaja Risto Uimonen.

BBC lähetti sotatapahtumista ja Neuvostoliitosta uutisia, joita suomalaisten lehtien ja Yleisradion oletettiin karttavan. Kylmän sodan aikana BBC:n suomenkielisissä ohjelmissa korostui tarve pitää Suomi lännen leirissä sekä myötämielisenä Britanniaa ja maan kulttuuria kohtaan.

Aineiston perusteella saa hyvän kuvan suomenkielisen toimituksen työstä ja asemasta idän ja lännen välisessä informaatiosodassa sekä BBC:n journalismista. Kansallisarkistoon on tallennettu aiemmin suomenkielisen toimituksen ensimmäisen päällikön Hillar Kallaksen kokoelma. 

Valokuvia BBC:n suomenkielisen toimituksen kokoelmasta on ladattavissa Kansallisarkiston Flickr-palvelussa.

Lisätietoja:

Tiedote