Kansallisarkisto yhdisti arkistot ja pelintekijät – Kokeile miten estäisit Turun palon 1827!

Julkaisuajankohta 25.3.2025 11.11
Tyyppi:Tiedote
Kuvassa vihertävällä karttapohjalla piirretty kuva kreikkalaistyyppisestä patsaasta ja teksti

Kansallisarkiston ensimmäisessä Game Jam -tapahtumassa rakennettiin pelejä arkistolähteiden pohjalta vapaaseen käyttöön.

Saisitko postit perille 1800-luvun kuriirina?  Mitä päätöksiä tekisit keskiajan voutina? Entä osaisitko jakaa oikeudenmukaisesti peltomaat 1700-luvun isojaossa?

Nyt saat tietää vastaukset. Kansallisarkiston ensimmäisessä Game Jam -tapahtumassa rakennettiin pelejä arkistolähteiden pohjalta kaikkien vapaaseen käyttöön.

Yllättävän monipuolista karttojen käyttöä

Karttateemainen Cartographia Game Jam tarjosi 30 pelintekijälle historialliset puitteet Kansallisarkiston päärakennuksessa Rauhankadulla Helsingissä. Tapahtumassa osallistujat saivat 48 tuntia aikaa suunnitella ja toteuttaa digitaalisen pelin Kansallisarkiston historiallisista kartta-aineistojen pohjalta. Se, miten kartat peliin liittyvät oli tiimin itsensä päätettävissä.   

Ylitarkastaja Mikko Nykänen kokosi osallistujille  karttapaketin ja auttoi alkuun arkistojen käytössä.  

“Jammaajat inspiroituivat kartoista ilahduttavan monilla tavoilla.  Kartoista poimittiin muun muassa entisaikojen liikkumisen teemaa, maanomistuksen problematiikkaa, kaupunkikuvaa ja niin edelleen”, Nykänen kertoo.

“Karttojen sisältämän informaation ja niiden herättämien tunteiden ja mielikuvien moninaisuus yllätti positiivisesti. Monta herkullista näkökulmaa jäi vielä tarttumatta: kartoista saisi poimittua esimerkiksi paikannimistöä ja maiseman muutosta.”

Osallistujia ympäri Suomen

Cartographia Game Jamiin oli innostuttu mukaan ympäri Suomea Oulua ja Kajaania myöten. Enemmistö osallistujista oli pelinkehityksen ja historian opiskelijoita, mutta tapahtuman saatiin mukaan myös esimerkiksi ohjelmistokehityksen ja kulttuuriperinnön parissa työskenteleviä.  

Sunnuntaina viikonlopun aikana yötä myöten ahkeroituja pelejä tuli arvioimaan kolmihenkinen jury: pelisuunnittelija Antti Lax (Ubisoft RedLynx), pelisuunnittelija Sabine Heyne (Metacore) ja historian professori Anu Lahtinen (Helsingin yliopisto).

 Juryn suosikkina palkittiin isojakoa käsittelevän Big Deal -nimisen pelin tekijätiimi. Pelissä tavoitteena on tehdä oikeudenmukainen maanjako talojen kesken. Valinnat eivät ole helppoja, sillä pelaajan on tasapainoteltava kruunun vaatimusten ja talonpoikien toiveiden välillä.

Lisäksi osallistujat saivat äänestää suosikkejaan eri kategorioissa. Eniten ääniä sai Turku 1827 -peli, jossa pelaajan tehtävänä on estää Turun paloa leviämästä. Palon levitessä Turun kartalla pelaaja pääsee kokemaan aitoa paniikkia päättäessään minkä osan palavasta kaupungista pelastaisi.  

Muissa peleissä esimerkiksi autetaan muistinsa menettäneitä eläinhahmoja löytämään oikeisiin paikkoihin sumuisessa Tammisaaressa, tehdään vaikeita moraalisia päätöksiä keskiajan linnanvoutina ja koitetaan toimittaa postia perille historialliseen Turkuun. Eräässä pelissä jopa pelaaja itse on kartta, joka tasohyppelee reitin läpi!

“Osallistujat sovelsivat historiallista kartta-aineistoa uskomattoman monipuolisesti. Kartat kirjaimellisesti tulivat eloon”, kommentoi Tanja Välisalo, Kansallisarkiston tutkimuspäällikkö ja tapahtuman järjestäjä.

Game Jamin järjestäjänä toimi myös Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikkö (Centre of Excellence in Game Culture Studies). Sen tutkijat Jyväskylän yliopistosta olivat paikalla koko tapahtuman ajan havainnoimassa ja haastattelemassa osallistujia. Tutkijat keräsivät tietoa  erityisesti historiallisten aineistojen käytöstä pelinkehityksessä ja historiallisen tiedon siirtymisestä toiseen mediamuotoon.  

Haluatko kokeilla itse?

Valmiit pelit ovat pelattavissa Itch.io-sivustolla täällä. Peleistä suurin osa on ladattavissa omalle tietokoneelle ja pelattavissa niin, mutta selaimessa pelattavat pelit voi suodattaa sivun vasemmasta reunasta ”Play in browser” -valinnalla.  

Mikä Game Jam?

Game jam eli pelijamit on tapahtuma, jossa osallistujat suunnittelevat ja toteuttavat digitaalisen pelin 48 tunnin aikana. Kansallisarkisto järjesti pelijamit Helsingin Rauhankadun tiloissa 7.–9.3.2025. 

Tiedote Tutkimus