Hyppää sisältöön

Koko Euroopan saamelaisia arkistomateriaaleja nyt saatavilla Nuohtti-verkkopalvelussa

Julkaisuajankohta 2.2.2023 12.47
Tiedote
Saamelaisia Pariisissa. 1877. Suomalais-ugrilainen kuvakokoelma, Museovirasto.

Nuohttissa on 30 000 digitoitua dokumenttia ja valokuvaa Saamenmaalta, kerättynä 32 eurooppalaisesta arkistosta, kirjastosta ja museosta.

Tänään 2.2. avautuu Nuohtti-verkkopalvelu, jossa 30 000 digitoitua dokumenttia ja valokuvaa Saamenmaalta, kerättynä 32 eurooppalaisesta arkistosta, kirjastosta ja museosta.

Nuohtti pyrkii vastaamaan saamelaisten tarpeeseen ja oikeuteen saada tietoa itsestään ja kansastaan. Noin 400 vuoden ajan arkistomateriaalia ovat luoneet viranomaiset, tiedemiehet, löytöretkeilijät ja lähetyssaarnaajat kaikkialta Euroopasta vieraillessaan tai työskennellessään Saamenmaalla. Heidän luomansa dokumentaatio on nyt helposti saatavilla digitaalisena. Nuohtti edustaa uutta tapaa edistää kolonialististen valta-asetelmien ja sorron purkamista ja saamelaisen kulttuuriperinnön palauttamista digitaalisesti.

Esimerkkejä siitä, mitä Nuohttissa voi hakea, ovat etnologiset raportit, saamelaislähetyssaarnaajien päiväkirjat, lapinvuotien pöytäkirjat, oikeusasiakirjat sekä yksityishenkilöiden ja viranomaisten ottamat valokuvat.

Dokumentaation on suurilta osin tehneet saamelaisyhteiskunnan ulkopuoliset henkilöt, ja tätä voidaan toisinaan pitää arkana asiana saamelaisille itselleen. Siksi Nuohttiin on laadittu eettiset ohjeet, joita palvelun käyttäjiä kehotetaan noudattamaan.

Nuohtti on avoin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita saamelaisten historiasta ja kulttuurista. 

Nuohtti-palveluun pääset tästä.

Verkkopalvelusta vastaavat Norjan, Ruotsin ja Suomen kansallisarkistot sekä Norjan ja Suomen saamelaisarkistot. Nuohtti on kehitetty osana pohjoismaalaista Digital Access to the Sámi Heritage Archives -hanketta vuosina 2018–2021.

Tiedote