Takaisin 3. Miten aineistoa voi tutkia Kansallisarkistossa?
3. Miten aineistoa voi tutkia Kansallisarkistossa?
Kansallisarkistossa on yli 240 hyllykilometriä aineistoa. Siitä käytetyimmät 5 prosenttia on digitoitu ja tarkasteltavissa Astia-verkkopalvelun kautta. Yhteensä digitaalisia kuvia on yli 200 miljoonaa kappaletta.
Astiassa voi tehdä hakuja Kansallisarkistossa olevista aineistoista, ja hakua voi rajata ajankohdan, tekijän, hakusanojen ja käyttöpaikan sekä käyttörajoitusten mukaan. Lisäksi Astiassa voi selata aineistoja aakkosjärjestyksessä luetteloituina.
Astian etusivulla on myös mahdollisuus tehdä pikahakuja käytetyimmistä aineistoista, kuten henkikirjoista ja Suomen asutuksen yleisluettelosta. Lisäksi tuomiTkirjahaussa on tekoälyn avulla tekstintunnistettu 3 miljoonaa sivua tuomiokirjoja, mikä helpottaa aineiston tutkimista.
Mikäli aineistoa ei ole digitoitu, sen voi tilata Astian kautta maksutta tutkijasaliin. Tilaus on tutkijasalilaina, jos valitsemasi toimipaikka on sama kuin aineiston käyttöpaikka. Voit myös tilata maksullisen kaukolainan, eli aineisto toimitetaan johonkin muuhun toimipaikkaan kuin siihen, jossa sitä säilytetään.
Astian kautta voit tehdä tietopyyntöjä koskien esimerkiksi kantakortteja, kuolintodistuksia ja sotalapsikortteja. Tällöin saat kopion pyytämästäsi asiakirjasta. Kansallisarkisto ei kuitenkaan ota vastaan laajoja, paljon aikaa vieviä tietopyyntöjä.
Osa Kansallisarkistossa olevista aineistoista on käyttörajoitettuja esimerkiksi niissä esiintyvien henkilötietojen vuoksi. Tällaisia aineistoja saa tarkastella vain anomalla erillistä lupaa.
Käyttöoikeutta haetaan tutkijasaliin tilaamisen yhteydessä. Kerro aineiston käyttötarkoitus ja anna tarvittavat lisätiedot. Sinun pitää myös hyväksyä sitoumusteksti tietojen käytöstä. Kun käyttöoikeushakemus on käsitelty ja käyttöoikeus on myönnetty, saat aineiston valitsemaasi tutkijasaliin.

Arkistoinnin ohjaus
Löydät Arkistoinnin ohjaus -sivustolta tietoa arkistoinnin suunnittelusta ja toteuttamisesta, muun muassa arkistointia koskevia määräyksiä ja ohjeita sekä tietoa tulevista koulutuksista.
Sivustolla on myös ohjeet
- arkistoitavan viranomaisaineiston siirtämisestä Kansallisarkistoon ja
- yksityisarkiston luovuttamisesta Kansallisarkistoon
Kansallisarkisto on arkistotoimen asiantuntijaviranomainen
Ohjaamme, neuvomme ja koulutamme digitaalisen ja analogisen aineiston hallinnan, arkistoinnin ja arvonmäärityksen kysymyksissä.
Mikäli et löydä sivuilta vastausta kysymykseesi tai sinulla on johonkin aihealueeseen liittyviä lisäkysymyksiä, ole meihin suoraan yhteydessä.
Onko arkistointi sinulle uusi asia tai haluatko muuten vain kerrata perusteita? Aloita tästä: Arkistoinnin toimenpidepolku, Mitä arkistointi tarkoittaa.
Uusimmat tiedotteet
-
5.3.2025 15:03
Selkeyttä ja sujuvuutta digitaaliseen arkistointiin – Kansallisarkiston lausunto arkistointilaista
Arkistointilain tavoitteet ovat oikeansuuntaisia ja kannatettavia.
-
3.2.2025 17:10
Tietosuoja, tiedonhallinta ja arkistointi -seminaarin tallenne julkaistu
Seminaarin aiheina olivat mm. lainsäädäntöuudistukset sekä tiedon elinkaarihallinta.
-
20.1.2025 13:08
Sähköisen arkistoinnin palvelu on nyt avoinna koko julkishallinnolle
Kaikki julkishallinnon toimijat voivat nyt siirtää arkistoitavaksi määrätyn digitaalisen tietoaineiston Kansallisarkiston Sähköisen arkistoinnin palveluun (Sapa).
-
10.1.2025 12:45
Päätös julkishallinnon taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan asiakirjojen ja tietoaineistojen pysyvästä säilytyksestä
Päätöksessä määritellään taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan pysyvästi säilytettävät sekä määräajan säilytettävät asiakirjat ja tietoaineistot.
Tiedotearkisto