Akseli Gallen-Kallelan kirjeenvaihto digitoitu vapaaseen käyttöön
Kokoelmaan kuuluu tuhansia kirjeitä sadoilta kulttuurihenkilöiltä.
Taiteilija Akseli Gallen-Kallelalle (1865–1931) saapuneet kirjeet on digitoitu kaikkien luettaviksi Kansallisarkiston Astia-verkkopalveluun.
Gallen-Kallelalla oli laaja ystäväpiiri: kokoelmaan kuuluu tuhansia kirjeitä sadoilta kotimaisilta ja kansainvälisiltä taiteilijatovereilta sekä muilta merkittäviltä kulttuurihenkilöiltä. Yhteydenotot ajoittuvat 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkupuolelle.
”Kirjeiden digitointi ja julkaisu tuo tutkimusaineistoa niin kansainvälisten kuin kotimaisten tutkijoiden käyttöön”, iloitsee Elias Djupsjö, Gallen-Kallelan Museon kokoelmapäällikkö.
Digitoituun kokoelmaan kuuluu kirjeitä muun muassa Ida Aalbergilta, Emil Wickströmiltä, Hugo Simbergiltä, Louis Sparrelta sekä Sigurd Wettenhovi-Aspalta.
Kansallisarkistoon talletetut kirjeet ovat Gallen-Kallelan Museon kokoelmasta. Djupsjö (FM) ja tutkija Emmi Rintanen (FM, TK) ovat digitoineet aineiston osana Kansallisarkiston kanssa tehtyä kumppanuussopimusta.
Laadukasta digitointia kumppanuussopimuksella
Kumppanuusdigitointi tarkoittaa Kansallisarkiston kanssa yhteistyössä tehtävää digitointia. Kansallisarkisto opastaa ja kouluttaa digitointilaitteistonsa käyttöön sekä vastaa aineiston viennistä taustajärjestelmiin ja lopulta asiakkaille käytettäväksi Astia-verkkopalveluun.
”Näin saamme digitoitua laadukkaasti ja tehokkaasti tutkijoiden näkökulmasta ja yleisestikin merkittävää aineistoa”, toteaa ylitarkastaja Vesa Anttila.
Aineistot tulevat myös myöhemmin vuoden 2025 aikana julkaistavaksi Gallen-Kallelan Museon Finna-sivulle.
Arkistoinnin ohjaus
Löydät Arkistoinnin ohjaus -sivustolta tietoa arkistoinnin suunnittelusta ja toteuttamisesta, muun muassa arkistointia koskevia määräyksiä ja ohjeita sekä tietoa tulevista koulutuksista.
Sivustolla on myös ohjeet
- arkistoitavan viranomaisaineiston siirtämisestä Kansallisarkistoon ja
- yksityisarkiston luovuttamisesta Kansallisarkistoon
Kansallisarkisto on arkistotoimen asiantuntijaviranomainen
Ohjaamme, neuvomme ja koulutamme digitaalisen ja analogisen aineiston hallinnan, arkistoinnin ja arvonmäärityksen kysymyksissä.
Mikäli et löydä sivuilta vastausta kysymykseesi tai sinulla on johonkin aihealueeseen liittyviä lisäkysymyksiä, ole meihin suoraan yhteydessä.
Onko arkistointi sinulle uusi asia tai haluatko muuten vain kerrata perusteita? Aloita tästä: Arkistoinnin toimenpidepolku, Mitä arkistointi tarkoittaa.
Uusimmat tiedotteet
-
20.1.2025 13:08
Sähköisen arkistoinnin palvelu on nyt avoinna koko julkishallinnolle
Kaikki julkishallinnon toimijat voivat nyt siirtää arkistoitavaksi määrätyn digitaalisen tietoaineiston Kansallisarkiston Sähköisen arkistoinnin palveluun (Sapa).
-
10.1.2025 12:45
Päätös julkishallinnon taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan asiakirjojen ja tietoaineistojen pysyvästä säilytyksestä
Päätöksessä määritellään taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan pysyvästi säilytettävät sekä määräajan säilytettävät asiakirjat ja tietoaineistot.
-
20.12.2024 11:07
Ohje arkistoitavien asiakirjojen digitoinnista päivitetty
Uusi ohje korvaa ja kumoaa Kansallisarkiston aiemmat vaatimukset hävittämiseen tähtäävään digitointiin ja erikoisaineistojen digitointiin
-
21.11.2024 15:09
Tietosuoja, tiedonhallinta ja arkistointi -seminaari 27.1.2025 – ilmoittaudu nyt!
Tilaisuus järjestetään paikan päällä Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa.