Hyppää sisältöön

Akseli Gallen-Kallelan kirjeenvaihto digitoitu vapaaseen käyttöön

Julkaisuajankohta 17.1.2025 14.43
Tiedote
Emmi Rintanen ja Elias Djupsjö Gallen-Kallelan Museosta digitoimassa kirjeitä Kansallisarkistossa.

Kokoelmaan kuuluu tuhansia kirjeitä sadoilta kulttuurihenkilöiltä.

Taiteilija Akseli Gallen-Kallelalle (1865–1931) saapuneet kirjeet on digitoitu kaikkien luettaviksi Kansallisarkiston Astia-verkkopalveluun.

Gallen-Kallelalla oli laaja ystäväpiiri: kokoelmaan kuuluu tuhansia kirjeitä sadoilta kotimaisilta ja kansainvälisiltä taiteilijatovereilta sekä muilta merkittäviltä kulttuurihenkilöiltä. Yhteydenotot ajoittuvat 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkupuolelle.

”Kirjeiden digitointi ja julkaisu tuo tutkimusaineistoa niin kansainvälisten kuin kotimaisten tutkijoiden käyttöön”, iloitsee Elias Djupsjö, Gallen-Kallelan Museon kokoelmapäällikkö.

Digitoituun kokoelmaan kuuluu kirjeitä muun muassa Ida Aalbergilta, Emil Wickströmiltä, Hugo Simbergiltä, Louis Sparrelta sekä Sigurd Wettenhovi-Aspalta.

Kansallisarkistoon talletetut kirjeet ovat Gallen-Kallelan Museon kokoelmasta. Djupsjö (FM) ja tutkija Emmi Rintanen (FM, TK) ovat digitoineet aineiston osana Kansallisarkiston kanssa tehtyä kumppanuussopimusta. 

Laadukasta digitointia kumppanuussopimuksella

Kumppanuusdigitointi tarkoittaa Kansallisarkiston kanssa yhteistyössä tehtävää digitointia. Kansallisarkisto opastaa ja kouluttaa digitointilaitteistonsa käyttöön sekä vastaa aineiston viennistä taustajärjestelmiin ja lopulta asiakkaille käytettäväksi Astia-verkkopalveluun.

”Näin saamme digitoitua laadukkaasti ja tehokkaasti tutkijoiden näkökulmasta ja yleisestikin merkittävää aineistoa”, toteaa ylitarkastaja Vesa Anttila.

Aineistot tulevat myös myöhemmin vuoden 2025 aikana julkaistavaksi Gallen-Kallelan Museon Finna-sivulle.

Tutustu digitoituihin kirjeisiin Astia-verkkopalvelussa!

Tiedote