Kansallisarkiston kestävyysraportti 2024 julkaistu

Kansallisarkiston vuoden 2024 kestävyysraportti on julkaistu. Raportissa käydään läpi Kansallisarkiston tavoitteita ja niiden toteutumista.
Kansallisarkiston vuoden 2024 kestävyysraportti on julkaistu. Raportissa käydään läpi, mitä tavoitteita Kansallisarkisto on valinnut kehityksen seuraamiseen ja miten valittuihin tavoitteisiin on vuonna 2024 päästy.
Kansallisarkisto tukee digitaalisilla palveluillaan monitieteistä tutkimusta ja edistää aineistojen tutkimuskäyttöä. Olemme sitoutuneet avoimuuden, hyvän hallinnon ja demokratian edistämiseen, ja digitalisaatio vahvistaa tätä vaikuttavuutta entisestään. Muuttumattoman ja luotettavan tiedon saatavuus tukee yhteiskuntarauhaa ja vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa.
Tavoitteet ja mittaristo
Kansallisarkisto on valinnut seuraavat oman toimintansa näkökulmasta merkittävimmät YK:n Agenda 2030:n mukaiset kestävän kehityksen tavoitteet:
- Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto (tavoite 16)
- Hyvä koulutus (tavoite 4)
- Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua (tavoite 8)
- Ilmastotekoja (tavoite 13)
- Yhteistyö ja kumppanuus (tavoite 17)
Näille tavoitteille ja niiden alatavoitteille on pyritty määrittelemään mittareita, joilla tavoitteiden edistämistä voidaan osoittaa.
Digitalisaatio vahvistaa Kansallisarkiston vaikuttavuutta
Digitalisaation myötä yhä suurempi osa aineistoa tulee helpommin hyödynnettäväksi suuremmille käyttäjämäärille, mikä kasvattaa Kansallisarkiston kestävän kehityksen mukaista vaikuttavuutta. Vuonna 2024 asioinnistamme digitaalista oli 97 %. Digitaalista asiointia mitataan digitaalisen käytön käyntimäärillä, jonka trendi on ollut nouseva.
Raportointivuonna käyttöön otettiin myös livechat-palvelu, jossa vuoden 2024 loppuun mennessä oli käyty hiukan vajaa tuhat chat-keskustelua.
Chat on asiakkaille helppo ja nopea tapa kysyä neuvoa ja opastusta verkossa tarjottavien palveluiden käytössä. Suuressa osassa asiakkaiden kysymyksiä voimme antaa vastauksen kysymykseen tai ohjata asiakasta eteenpäin. Yleensä keskustelu päättyy kiitoksiin asiakkaan puolelta. Voidaan sanoa, että chat on vakiinnuttanut paikkansa matalan kynnyksen yhteydenottokanavana.
– Satu Kantola, ylitarkastaja, Kansallisarkisto
Monitieteellinen tutkimus ja yhteistyö
Tietovarannoillaan Kansallisarkisto mahdollistaa monitieteellisen tutkimuksen sekä elinikäisen ja jatkuvan oppimisen. Tieto ja sen hyödyntäminen tukee yhteiskunnan muutoskykyä sekä luovaa, tutkivaa ja vastuullista toimintaa.
Tekoälykehitys ja kansainvälinen yhteistyö on ollut raportointivuonna aktiivista. Kansallisarkiston asiantuntijat ovat osallistuneet useisiin sekä kansallisiin että kansainvälisiin hankkeisiin ja tapahtumiin. Kansallisarkiston asiantuntijoita oli mukana muun muassa Kööpenhaminassa Hackathonissa, jossa tehtiin yhteistyössä pohjoismaisten arkistojen kesken tekoälykehitystä ja vaihdettiin kokemuksia. Loppuvuodesta 2024 Kansallisarkisto julkaisi verkossa käsialamallin kaikkien käyttöön sekä kehitti suositun demosovelluksen sen testaamiseksi.
Raportointivuonna Kansallisarkistossa kehitettiin myös sisäisesti yhteistä työkulttuuria. Alkuvuodesta valmistui kansallisarkistolaisen toimintakulttuurin kiteytys, johon yhdessä henkilöstön kanssa sanoitettiin toimintatapojen kulmakivet. Toimintakulttuurin tueksi laadittiin myös työyhteisöviestinnän pelikirja. Lisäksi toimipaikoissa toteutettiin muutamia Kansallisarkiston sisäisiä työvaihtoja. Eri puolilla Suomea työskentelevät arkistolaiset pääsivät vaihtamaan työpistettä viikoksi tutustuen toisen toimipaikan työtapoihin ja jakamaan osaamista.
Ekologinen jalanjälki
Raportissa analysoitiin myös Kansallisarkiston ekologista jalanjälkeä. Tätä mitattiin tarkkailemalla esimerkiksi energiankulutusta, päästöjä ja matkustuspäivien määriä.
Raportista käy ilmi, että vihreän sähkön käyttäminen on merkittävästi alentanut sähkönkulutuksesta johtuvaa ympäristöjalanjälkeä. Sähkön kokonaiskulutuksen päästöt ovat laskeneet vuodesta 2021 noin 21 % ja lämmön kokonaiskulutuksen päästöt jopa 98 %. Lämpöenergian päästöt ovat olleet merkittävässä laskussa johtuen siitä, että osaan kiinteistöjä on hankittu hiilineutraalia kaukolämpöä.
Tutustu myös
-
30.4.2025 15:17
Palvelinhäiriö ohi: digitaaliset kuvat näkyvät taas Astiassa
Ongelma johtui CSC:n palvelinhäiriöstä.
-
28.4.2025 18:15
Kansallisarkiston Astia-palvelu uudistui! Aineistojen hakeminen ja käyttäminen entistä helpompaa
Katso käyttäjäopastuksen tallenne.
-
29.4.2025 15:28
Arkistoinnin osaaja -tietopankki täydentyi siirto-ohjeilla ja aloittelijan tietopaketilla
Tietopakettia voivat hyödyntää myös muiden alojen asiantuntijat.