Suomen Tataarit -kuvanäyttely

Suomen Tataarien historiaa ja kulttuuria esittelevä näyttely Kansallisarkiston tiloissa 25.4. asti
Kansallisarkiston Helsingin Rauhankadun toipmipaikan aulassa sekä 7. kerroksen käytävällä on 25.4. asti esillä Suomen tataarien historiaa ja kulttuuria esittelevä näyttely.
Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on auki kansallisarkiston auioloaikojen mukaan. Aukioloaikoihin voit tutustua tarkemmin täällä.
Suomen tataarit ovat Suomessa asuva muslimivähemmistö, joka on lähtöisin pääasiassa Volgan alueelta Venäjältä. Heidän esi-isänsä saapuivat Suomeen 1800-luvun loppupuolella, Venäjän keisariajan aikana, jolloin tataareille myönnettiin oikeus asettua eri puolille keisarikuntaa.
Suomen tataarit ovat tunnettuja monikulttuurisesta taustastaan, ja he ovat olleet mukana rikastuttamassa Suomen kulttuurista monimuotoisuutta. Vaikka tataarivähemmistön koko on pieni – arviolta alle tuhat henkeä – he ovat onnistuneet säilyttämään oman uskontonsa, kielensä, perinteensä ja kulttuuriperintönsä. Monet perheet jatkavat edelleen perinteisten tataaritapojen vaalimista, kuten esim. ruokakulttuuria ja juhlien viettoa. Yhteisö on myös aktiivinen monilla eri uskonnollisilla ja kulttuurikentillä, ja heidän roolinsa on merkittävä osa Suomen monikulttuurista yhteiskuntaa.
Avoin yleisöluento 9.4.
Näyttelyyn liittyen Suomen Tataarit järjestävät avoimen yleisöluennon vanhassa tutkijasalissa 9.4. klo 16.30-18.30. Luennolla professori Uli (Yulay) Schamiloğlu kertoo Tataarien historiasta ja kulttuurista globaalissa perspektiivissä. Luento pidetään englanniksi.
Tutustu myös
-
27.3.2025 15:34
Sukuselvitystilaukset Kansallisarkistosta jatkossa Astia-palvelun kautta
Erillinen puhelinnumero lakkautetaan 17.4.
-
25.3.2025 11:11
Kansallisarkisto yhdisti arkistot ja pelintekijät – Kokeile miten estäisit Turun palon 1827!
Kansallisarkiston ensimmäisessä Game Jam -tapahtumassa rakennettiin pelejä arkistolähteiden pohjalta vapaaseen käyttöön.
-
24.3.2025 11:45
Datasta tutkimukseen – Miten hyödyntää Finnan, Kansallisarkiston ja Kansalliskirjaston aineistoja?
Webinaari 21.5.2025