Talkoolaiset kirjoittaneet jo yli 150 000 sanan edestä puhtaaksi sotapäiväkirjoja – nyt haemme lisää vapaaehtoisia
Kansallisarkiston sotapäiväkirjatalkoot ovat alkaneet vauhdilla. Talkoolaiset ovat kirjoittaneet puhtaaksi jo yli 150 000 sanan edestä sotapäiväkirjoja ensimmäisen kymmenen päivän aikana.
Kansallisarkiston sotapäiväkirjatalkoot ovat alkaneet vauhdilla. Talkoolaiset ovat kirjoittaneet puhtaaksi jo yli 150 000 sanan edestä sotapäiväkirjoja ensimmäisen kymmenen päivän aikana.
Ihmisten tulkitsema teksti on opetusmateriaalia tekoälylle, joka oppii sen avulla lukemaan sotapäiväkirjoissa käytettyjä käsialoja.
Lopulta tavoitteena on saada aikaan verkkopalvelu, jossa asiakirjoihin voi tehdä sisältöhakujen lisäksi myös erilaisia aikarajauksia – palvelusta voisi olla mahdollista hakea esimerkiksi kaikki yhtenä päivänä tehdyt sotapäiväkirjamerkinnät.
Sitä ennen opetusainestoa tarvitaan kuitenkin vielä runsaasti lisää.
Erilaisia käsialoja on nimittäin paljon, kuten sotapäiväkirjojakinLinkki aukeaa uuteen ikkunaan.. Digitoituna niitä on yhteensä 26 589 kappaletta, mikä tarkoittaa 1,2 miljoonaa kuvaa.
Hanke on nyt siinä vaiheessa, että kesäkuun alusta alkaen voimme ottaa mukaan lisää talkoolaisia! Ilmoittautuminen on auki ja päättyy 27.5. klo 16.00.Linkki aukeaa uuteen ikkunaan. Tule mukaan!
Talkoot saaneet suuren suosion
Sotapäiväkirjatalkoot herättivät heti suuren kiinnostuksen yleisössä. Pilottivaiheen vapaaehtoishaku piti sulkea etuajassa, sillä talkoisiin ilmoittautui lähes 100 ihmistä vain parin päivän aikana.
Opetusaineiston laatiminen on edennyt hyvin projektin alettua 5. toukokuuta. Vapaaehtoiset ovat tehneet huolellista työtä ja jälki on ollut pääosin hyvää.
Talkoolaiset ovat auttaneet toinen toisiaan projektin keskustelukanavalla. Eniten keskustelua ovat herättäneet epäselvät paikannimet ja sotilaslyhenteet, mutta yhdessä niihin on useimmiten saatu selvyys.
Kansallisarkiston henkilökunta on auttanut vapaaehtoisia ja opastanut heitä käyttämään Transkribus Lite -verkkosovellusta, jolla talkootyötä tehdään. Talkoolaiset ovat myös voineet ehdottaa puhtaaksikirjoitettavaksi itseään kiinnostavia sotapäiväkirjoja.
Talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan sotapäiväkirjat ovat rintamalla tehtyjä muistiinpanoja, jotka sisältävät päivittäisen kertomuksen sotapäiväkirjan laatineen yksikön toiminnasta.
Lisätietoja
tutkija Ilkka Jokipii, [email protected]
Tutustu myös
-
21.11.2024 15:09
Tietosuoja, tiedonhallinta ja arkistointi -seminaari 27.1.2025 – ilmoittaudu nyt!
Tilaisuus järjestetään paikan päällä Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa.
-
20.11.2024 11:27
Astia-verkkopalvelussa huoltokatko keskiviikkona 27.11. klo 9–12
Aineistoja ei voi hakea, selata tai tarkastella digitaalisesti eikä tietopyyntöjä voi tehdä.
-
19.11.2024 13:41
Tervetuloa Arkistoinnin toimenpidepolulle!
Uusi opas tarjoaa kokonaiskuvan arkistoinnin toteuttamiseen liittyvistä työvaiheista.