Takaisin 4. Miten aineistoa säilytetään ja digitoidaan?
4. Miten aineistoa säilytetään ja digitoidaan?
Säilytämme analogisia aineistoja erityisissä tiloissa, joissa lämpötila ja kosteus ovat kontrolloituja. Digitaaliset aineistot tallennamme turvallisesti useisiin paikkoihin tietojen säilyttämiseksi.
Analogiset aineistot säilytetään erityisissä säilytystiloissa eli makasiineissa, joissa kontrolloidaan lämpötilaa, kosteutta ja valaistusta. Vanhat ja vaurioituneet asiakirjat konservoidaan, jotta niiden fyysinen kunto säilyy mahdollisimman pitkään.
Syntysähköiset ja digitoidut aineistot tallennetaan käytettäviksi Kansallisarkiston Astia-verkkopalveluun. Digitaaliset aineistot suojataan tietomurroilta, viruksilta ja muilta tietoturvauhilta. Aineistosta tehdään säännöllisiä varmuuskopioita, jotka säilytetään useissa eri paikoissa tietojen menetyksen estämiseksi.

Digitointi tarkoittaa analogisessa muodossa olevan aineiston muuntamista digitaaliseksi. Digitointiprosessin aluksi päätetään, mitkä asiakirjat digitoidaan perustuen niiden historialliseen merkitykseen ja käytettävyyteen. Asiakirjat kunnostetaan ja puhdistetaan ennen digitointia, jotta lopputulos on mahdollisimman hyvälaatuinen.
Asiakirjat skannataan korkearesoluutioisilla skannereilla. Tämä varmistaa, että digitaaliset kopiot ovat tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Digitoidulle aineistolle lisätään metatietoja, kuten asiakirjan luontipäivämäärä, tekijä ja muut olennaiset tiedot. Digitaaliset tiedostot tallennetaan pitkäaikaissäilytykseen sopivissa tiedostomuodoissa.
Digitoitu aineisto tehdään yleisön saataville Kansallisarkiston Astia-verkkopalvelussa. Käyttäjät voivat hakea ja selata digitoituja aineistoja hakutyökalujen avulla. Skannaamisen jälkeen huolehditaan sekä digitoidun analogisen aineiston käsittelystä että digitoinnissa tuotettujen tiedostojen ja tietojen laadusta, tallentamisesta, säilymisestä sekä saattamisesta käyttöön.
Kansallisarkistossa tehdään myös massadigitointia, mikä tarkoittaa suurten aineistojen digitoimista ja paperisten asiakirjojen hävittämistä. Digitoinnissa asiakirjan tietosisältö ei häviä, vaan ainoastaan asiakirjan säilytysmuoto muuttuu paperisesta digitaaliseksi. Emme hävitä historiallisesti arvokkaita analogisia aineistoja, vaan valtionhallinnossa syntyviä uudempia asiakirjoja.
Massadigitoinnin tavoitteena on edistää asiakirjatiedon parempaa käytettävyyttä, edistää virastojen siirtymistä täysin sähköiseen toimintaympäristöön sekä säästää arkistokustannuksissa.
Katso video massadigitoinnin palvelusta
Arkistoinnin ohjaus
Löydät Arkistoinnin ohjaus -sivustolta tietoa arkistoinnin suunnittelusta ja toteuttamisesta, muun muassa arkistointia koskevia määräyksiä ja ohjeita sekä tietoa tulevista koulutuksista.
Sivustolla on myös ohjeet
- arkistoitavan viranomaisaineiston siirtämisestä Kansallisarkistoon ja
- yksityisarkiston luovuttamisesta Kansallisarkistoon
Kansallisarkisto on arkistotoimen asiantuntijaviranomainen
Ohjaamme, neuvomme ja koulutamme digitaalisen ja analogisen aineiston hallinnan, arkistoinnin ja arvonmäärityksen kysymyksissä.
Mikäli et löydä sivuilta vastausta kysymykseesi tai sinulla on johonkin aihealueeseen liittyviä lisäkysymyksiä, ole meihin suoraan yhteydessä.
Onko arkistointi sinulle uusi asia tai haluatko muuten vain kerrata perusteita? Aloita näistä:
- Arkistoinnin tietopaketti aloittelijoille
- Arkistoinnin toimenpidepolku, Mitä arkistointi tarkoittaa.
Uusimmat tiedotteet
-
29.4.2025 15:28
Arkistoinnin osaaja -tietopankki täydentyi siirto-ohjeilla ja aloittelijan tietopaketilla
Tietopakettia voivat hyödyntää myös muiden alojen asiantuntijat.
-
24.4.2025 17:21
Onko Kansallisarkisto tietoaineistojenne arkistoratkaisu?
Tietoaineistojen siirto ja säilytysvaiheessa olevan aineiston säilyttäminen on lähtökohtaisesti maksutonta.
-
24.4.2025 15:36
Sähköinen arkistointi luo uusia mahdollisuuksia tutkimukselle ja lisää julkishallinnon kustannustehokkuutta
Kansallisarkisto on vuoden 2025 alussa laajentanut Sähköisen arkistoinnin palveluaan koko julkishallintoon.
-
9.4.2025 10:03
Ryhti ja Sapa kuntien käyttöön – kansalliset ratkaisut kehittävät rakennusvalvonta-aineistojen arkistointia
Arkistoinnin kokonaissuunnittelu on kunnissa ajankohtaista. Lue, miten kunnat voivat parhaiten varmistaa eri aikoina kerättyjen rakennusvalvonta-aineistojen säilymisen ja käytettävyyden.
Tiedotearkisto