Ryhdy arkistoinnin osaajaksi!
Kansallisarkisto järjestää verkkoympäristössä Arkistoinnin osaaja -webinaareja ja -ohjaustilaisuuksia. Tilaisuudet ovat maksuttomia.
Tilaisuuksissa käydään läpi arvonmääritykseen ja seulontaan, arkistoinnin suunnitteluun, digitointiin ja aineistojen siirtoihin liittyviä teemoja.
Maaliskuussa starttaa arkistosiirtoihin syventyvä SAPA-osaaja-ohjaustilaisuuksien kokonaisuus.
Kevään 2025 webinaarit
Arkistoitavien asiakirjojen digitoinnin laadunvarmistus -webinaari
ke 2.4.2025 klo 10
Päivitetyn arvonmääritys- ja seulontapolitiikan sekä seulontaesityslomakkeen esittely
Huhti-toukokuussa, tarkempi ajankohta julkaistaan myöhemmin.
Webinaarien tallenteet löydät tältä verkkosivuilta ja Arkistoinnin osaaja -tietopankista.
Arkistoinnin osaaja -webinaari arkistoinnin suunnitelmallisuudesta (tallenne 28.11.2024)
Marraskuun Arkistoinnin osaaja -webinaarin aiheena oli arkistoinnin suunnittelu. Webinaarissa käytiin läpi arkistoinnin toteuttamiseen liittyviä työvaiheita ja niiden suhdetta muuhun tiedonhallintaan. Katso tallenne alta.
Materiaalit
- Alkuosan esitys (pdf)
- Loppuosan esitys (pdf)
Webinaarissa käsiteltiin seuraavia teemoja:
- Miten arkistoitavien tietoaineistojen elinkaari kannattaa suunnitella
- Millaisilla toimenpiteillä voit edistää arkistoitavien tietoaineistojen hallintaa, säilyvyyttä, käytettävyyttä ja ymmärrettävyyttä
Webinaarin sisältö perustuu marraskuussa julkaistuun Arkistoinnin toimenpidepolku -verkko-oppaaseen.
Arkistoinnin osaaja -tietopankki
Kansallisarkiston Arkistoinnin osaaja -tietopankista löydät arkistointia tukevia oppaita ja ohjeita sekä linkkejä webinaareihin ja muihin tallenteisiin.
Tietopankki on otettu käyttöön toukokuussa 2024. Sen sisältö päivittyy säännöllisesti.
Tietopankin oppaat
Arkistoinnin toimenpidepolku
Arkistoinnin toimenpidepolku -opas tarjoaa kokonaiskuvan arkistoinnin toteuttamiseen liittyvistä työvaiheista ja niiden suhteesta muuhun tiedonhallintaan. Löydät oppaasta tietoa siitä, miten arkistoitavien tietoaineistojen elinkaari kannattaa suunnitella ja millaisilla toimenpiteillä voit edistää niiden hallintaa, säilyvyyttä, käytettävyyttä ja ymmärrettävyyttä.
Toimenpidepolku perustuu lainsäädännön asettamiin velvoitteisiin ja Kansallisarkiston arkistointia koskeviin määräyksiin ja suosituksiin. Sen koostamisessa on hyödynnetty myös kokemusperäisiä havaintoja digitaalisen arkistoinnin edellytyksistä. Taustalla on lisäksi asiakirjahallinnon ja arkistoinnin suunnittelumenetelmiä, joita on sovitettu suomalaiseen toimintaympäristöön.
Analogisten asiakirjojen kulttuurihistoriallisen arvon arviointi
Uusi opas perustuu Kansallisarkiston tuottamaan analogisten asiakirjojen säilytysmuodon arvon arvioinnin kriteeristöön. Se sisältää tietoa kulttuurihistoriallisen arvon arvioinnin perusteista, kriteereistä ja työvaiheista sekä esimerkkejä ja käytännön harjoituksia.
Vuoden 2024 alusta lähtien julkishallinnon toimijat arvioivat itsenäisesti analogisten asiakirjojen kulttuurihistoriallisen arvon ja arkistoitavan muodon. Arvioinnissa noudatetaan Kansallisarkiston antamia päätöksiä, määräyksiä ja ohjeita.
Home-epäillyn tai homeisen aineiston käsittely
Oppaan tarkoituksena on auttaa homevaurioituneiden aineistojen säilyvyyden turvaamisessa sekä ennaltaehkäistä homeongelmien syntymistä arkistoaineistoissa.
Osaajan aikataulu keväällä 2024
Webinaari: Kulttuurihistoriallisen arvon ja säilytysmuodon arviointi 18.3. klo 13–15.30
Kansallisarkistolta on toivottu ohjausta ja neuvontaa säilytysmuotoa koskevan yleispäätöksen soveltamisesta ja analogisten aineistojen kulttuurihistoriallisen arvon arvioinnista.
Webinaarissa käsiteltiin seuraavia teemoja:
- Johdatus kulttuurihistoriallisen arvon arviointiin (pdf)
- Kansallisarkiston arvottamisen kategoriat ja kriteerit analogisten asiakirjojen säilytysmuodon arviointiin (pdf)
- Kriteerien soveltaminen ja pysyvästi säilytettävät arviointitiedot (pdf)
Tilaisuuden tallenteet ovat katseltavissa alla. Niihin on saatavilla tekoälyn avulla tuotetut tekstitykset suomeksi.
Sapa-osaaja
Ohjauskokonaisuus järjestetään 10.4.–11.12.2024. Hakuaika päättyi 8.3.2024.
Tavoitteena on, että osallistuja toteuttaa SAPA-osaajan aikana ensimmäisen digitaalisten tietoaineistojen siirron Kansallisarkistoon. Lisätiedot.
Arkistoinnin ohjaus
Löydät Arkistoinnin ohjaus -sivustolta tietoa arkistoinnin suunnittelusta ja toteuttamisesta, muun muassa arkistointia koskevia määräyksiä ja ohjeita sekä tietoa tulevista koulutuksista.
Sivustolla on myös ohjeet
- arkistoitavan viranomaisaineiston siirtämisestä Kansallisarkistoon ja
- yksityisarkiston luovuttamisesta Kansallisarkistoon
Kansallisarkisto on arkistotoimen asiantuntijaviranomainen
Ohjaamme, neuvomme ja koulutamme digitaalisen ja analogisen aineiston hallinnan, arkistoinnin ja arvonmäärityksen kysymyksissä.
Mikäli et löydä sivuilta vastausta kysymykseesi tai sinulla on johonkin aihealueeseen liittyviä lisäkysymyksiä, ole meihin suoraan yhteydessä.
Onko arkistointi sinulle uusi asia tai haluatko muuten vain kerrata perusteita? Aloita tästä: Arkistoinnin toimenpidepolku, Mitä arkistointi tarkoittaa.
Uusimmat tiedotteet
-
3.2.2025 17:10
Tietosuoja, tiedonhallinta ja arkistointi -seminaarin tallenne julkaistu
Seminaarin aiheina olivat mm. lainsäädäntöuudistukset sekä tiedon elinkaarihallinta.
-
20.1.2025 13:08
Sähköisen arkistoinnin palvelu on nyt avoinna koko julkishallinnolle
Kaikki julkishallinnon toimijat voivat nyt siirtää arkistoitavaksi määrätyn digitaalisen tietoaineiston Kansallisarkiston Sähköisen arkistoinnin palveluun (Sapa).
-
10.1.2025 12:45
Päätös julkishallinnon taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan asiakirjojen ja tietoaineistojen pysyvästä säilytyksestä
Päätöksessä määritellään taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan pysyvästi säilytettävät sekä määräajan säilytettävät asiakirjat ja tietoaineistot.
-
20.12.2024 11:07
Ohje arkistoitavien asiakirjojen digitoinnista päivitetty
Uusi ohje korvaa ja kumoaa Kansallisarkiston aiemmat vaatimukset hävittämiseen tähtäävään digitointiin ja erikoisaineistojen digitointiin