Hyppää sisältöön

Maarit Tyrkkö ja arkiston ääni – kuuntele Arkistopodin uusin jakso!

Julkaisuajankohta 15.5.2024 19.04
Tiedote
Maarit Tyrkkö vanhassa tutkijasalissa. Kuva: Teemu Perhiö

Arkistopodin uusimmassa jaksossa journalisti ja tietokirjailija Maarit Tyrkkö kertoo uuden yksityisarkistonsa muodostamisesta ja sisällöistä.

Arkistopodin uusimmassa jaksossa journalisti ja tietokirjailija Maarit Tyrkkö kertoo uuden yksityisarkistonsa muodostamisesta ja sisällöistä.

Audiokokoelma laajentaa aikaisempaa arkistoa

Maarit Tyrkkö on luovuttanut Kansallisarkistolle 281 digitaalisen äänitteen kokoelman Maarit Tyrkön Arkisto II – Arkisto saa äänen. Työnauhoja sisältävä kokoelma laajentaa aikaisemmin valmistunutta Maarit Tyrkön yksityisarkistoa.  

Tyrköllä on monipuolinen työura. Kaksi hänen toimittajan työtään kuvaavaa omaelämäkerrallista kirjaa Tyttö ja nauhuri (2014) ja Presidentti ja toimittaja (2016) ovat toimineet yksityisarkiston perusmateriaalina.  

Arkistopodin haastattelussa Tyrkkö kertoo arkistonmuodostamisen prosessista ja työtavoista, sekä siitä mikä merkitys omaelämänkerrallisten teoksien kirjoittamisella oli arkistotyölle.  

Toimittajantyötä, Urho Kekkosta ja perhehistoriaa

Yksityisarkisto koostuu kolmesta temaattisesta osastosta: työ toimittajana, Urho Kekkonen ja Maarit Tyrkkö yhteinen arkisto ja henkilökohtaiset yksityisarkistot.  

Nyt luovutettava äänimateriaali perustuu toimittajantyöhön Suomen Kuvalehdessä ja ennen muuta presidentti Urho Kekkosen kanssa äänitettyihin nauhoihin, jotka liittyvät hänen muistelmiinsa ja vapaa-aikaansa, presidentin viimeisiin vuosiin.  

Arkistopodissa kuullaan myös näytteitä arkistosta ja tarkempia taustietoja tilanteista, joissa niitä on äänitetty.

Kansallisarkisto tiedottaa erikseen, kun materiaalit on siirretty Astia-verkkopalveluun ja ovat valmiita tutkimuskäyttöön.

Kuuntele jakso

Kuuntele podcast-jakso kokonaisuudessaan esimerkiksi seuraavista palveluista:

 

Tiedote