Hyppää sisältöön

Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon asiakastiedot nyt pysyvästi salassa pidettäviä

Julkaisuajankohta 4.1.2024 10.56
Tiedote

Näin uusi asiakastietolaki vaikuttaa Kansallisarkiston toimintaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä annettu laki (asiakastietolaki, 703/2023) on tullut voimaan 1.1.2024.

Asiakastietolain 4 §:n mukaan sosiaalihuollon ja terveydenhuollon asiakastiedot ovat pysyvästi salassa pidettäviä eli salassapito ei lakkaa minkään aikamääreen jälkeen.

Salassapito on ehdoton, joten asiakastiedot ovat pysyvästi salassa pidettäviä riippumatta julkisuuslain 31 §:n salassapidon lakkaamista koskevasta sääntelystä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Kansallisarkistoon siirrettyjä sosiaalihuollon asiakasasiakirjoja ja terveydenhuollon potilasasiakirjoja ei voida enää antaa henkilökohtaisia tiedontarpeita ja sukututkimusta varten.

Aikaisemmin se oli mahdollista, kun henkilön kuolemasta oli kulunut 50 vuotta tai jos kuolemasta ei ollut tietoa, niin 100 vuoden kuluttua asiakirjan päiväyksestä. 

Sosiaalihuollon asiakasasiakirjoja ja potilasasiakirjoja voidaan edelleen antaa tieteellistä tutkimusta ja tilastointia varten, kun tietojen käyttötarkoitus ja muut tietojen luovuttamisen edellytysten selvittämiseksi tarpeelliset seikat on ilmoitettu (sekä tarvittaessa tiedot siitä, miten tietojen suojaus on tarkoitus järjestää).

Astiassa näkyvien sosiaalihuollon asiakastietoja sisältävien aineistojen ja potilasasiakirjojen käyttörajoitustietoja ei ole vielä korjattu asiakastietolain mukaiseksi. Korjaustyö on valmisteltavana.

Lisätietoja 

Tomi Rasimus

Yksikönpäällikkö
[email protected]
puh. 029 533 7089

Aiheesta muualla

Tiedote