Tuomiokirjahaku uudistui: nyt voit tehdä kokotekstihaun yli kolmeen miljoonaan käsin kirjoitettuun sivuun
Tuomiokirjahakuun on lisätty reilut 1,5 miljoonaa uutta, tekstitunnistettua kuvaa 1800-luvun renovoiduista tuomiokirjoista.
Kansallisarkiston Tuomiokirjahaku-verkkopalveluun on lisätty reilut 1,5 miljoonaa uutta, tekstitunnistettua kuvaa 1800-luvun renovoiduista tuomiokirjoista. Kuvia on nyt yli kolme miljoonaa.
Tuomiokirjamateriaali koostuu maaseudulla toimineiden kihlakunnanoikeuksien ja kaupungeissa toimineiden raastuvanoikeuksien pöytäkirjoista. Verkkopalvelussa pöytäkirjoja voi selata ja niihin on mahdollista tehdä sanahakuja, sillä aineistot on luettu koneellisesti Kansallisarkiston kehittämällä, tekoälyä hyödyntävällä käsialamallilla.
Uusien aineistojen lisäksi Tuomiokirjahaun hakuominaisuuksia on parannettu. Käytössä on aiemman KWS (key word spotting) -haun sijaan kokotekstihaku, joka tuottaa aiempaa tarkempia tuloksia. Myös fraasihaku käyttäen ”-merkkejä haettujen sanojen ympärillä on tullut kehittyneen tekstintunnistusteknologian myötä mahdolliseksi.
Sivun osoitteeksi on vaihtunut tuomiokirjat.kansallisarkisto.fi. Vanhasta osoitteesta on uudelleenohjaus uuteen osoitteeseen, mutta selainten kirjanmerkit on hyvä päivittää. Aikaisemmat kirjanmerkit esimerkiksi yksittäisiin hakutuloksiin eivät ohjaudu uudelleen.
Tuomiokirjahaku-verkkopalveluun
Raastuvanoikeuksien tuomiokirjat vihdoin palvelussa
Renovoidut tuomiokirjat on yksi Kansallisarkiston suurimmista ja kattavimmista kokoelmista. Pääosa Tuomiokirjahaussa tällä hetkellä olevasta materiaalista on vuosilta 1809–1870 ja kieleltään ruotsia. Uusi materiaali sisältää muun muassa raastuvanoikeuksien ilmoitus- ja varsinaisasioiden pöytäkirjoja sekä palvelusta aiemmin puuttuneita kihlakunnanoikeuksien varsinaisasioiden pöytäkirjoja.
Tuomiokirjat jaettiin 1800-luvulla kahteen sarjaan, ilmoitusasioihin ja varsinaisasioihin. Ilmoitusasioiden pöytäkirjoissa käsitellään lainhuutoja, kiinnityksiä, holhousasioita ja avioehtoja. Varsinaisasioiden pöytäkirjoissa ovat puolestaan riita- ja rikosasiat.
Tuomiokirjahaku palvelee etenkin sukututkimuksen ja tieteellisen tutkimuksen tiedonhakua tarjoamalla miljoonia käsin kirjoitettuja sivuja helposti haettavassa ja selattavassa muodossa.
Tuomiokirjahakua tullaan täydentämään tulevaisuudessa entisestään uudella tuomiokirjamateriaalilla.
Taustalla EU-rahoitteinen hanke
Palvelun teknisestä toteuttamisesta ja tekstintunnistettavien aineistojen prosessoinnista vastaa READ-COOP-osuuskunta yhteistyössä Kansallisarkiston kanssa.
READ-COOP on EU-rahoitteisen READ-hankkeen (2016–2019) jälkeen perustettu osuuskunta, jonka parissa hankkeessa tehtyä työtä jatketaan. READ-hankkeen tavoitteena oli kehittää ja edistää käsin kirjoitetun aineiston tekstintunnistusta ja digitoitujen historiallisten aineistojen käyttöä. Osuuskunta muun muassa hallinnoi ja kehittää Transkribus-ohjelmaa, jonka avulla voidaan luoda käsialamalleja.
Lisätietoja
- sähköpostitse: [email protected]
- kehittämispäällikkö Maria Kallio-Hirvonen, maria.kallio(at)kansallisarkisto.fi
Tutustu myös
-
20.1.2025 15:54
Cartographia Game Jam
Game Jam eli pelijamit on tapahtuma, jossa osallistujat suunnittelevat ja toteuttavat digitaalisen pelin 48 tunnin aikana. Kansallisarkisto järjestää tapahtuman Helsingin Rauhankadun tiloissa 7.–9.3.2025.
-
20.1.2025 13:08
Sähköisen arkistoinnin palvelu on nyt avoinna koko julkishallinnolle
Kaikki julkishallinnon toimijat voivat nyt siirtää arkistoitavaksi määrätyn digitaalisen tietoaineiston Kansallisarkiston Sähköisen arkistoinnin palveluun (Sapa).
-
17.1.2025 14:43
Akseli Gallen-Kallelan kirjeenvaihto digitoitu vapaaseen käyttöön
Kokoelmaan kuuluu tuhansia kirjeitä sadoilta kulttuurihenkilöiltä.