Sökningen i domböcker förnyas: fulltextsökning kan göras i över tre miljoner handskrivna sidor
Riksarkivets webbtjänst för sökning i domböcker har förnyats. Över 1,5 miljoner nya, maskininlästa bilder av renoverade domböcker från 1800-talet har lagts till i tjänsten. Nu finns det över tre miljoner bilder.
Riksarkivets webbtjänst för sökning i domböcker har förnyats. Över 1,5 miljoner nya, maskininlästa bilder av renoverade domböcker från 1800-talet har lagts till i tjänsten. Nu finns det över tre miljoner bilder.
Domboksmaterialet består av protokoll som upprättats i häradsrätterna som fungerade på landsbygden och protokoll som upprättats i rådstugurätterna som fungerade i städerna. I webbtjänsten kan man bläddra bland protokollen och det är möjligt att göra ordsökningar i dem då materialen har skapats maskinellt med modellen för handskriven textigenkänning. Modellen har utvecklats av Riksarkivet och den utnyttjar artificiell intelligens.
Utöver de nya materialen har tjänsten dessutom fått förbättrade sökfunktioner. I stället för den tidigare KWS-sökningen (key word spotting) används nu fulltextsökning som genererar exaktare resultat. Även frassökning med ”-tecken kring sökorden har möjliggjorts med den utvecklade textigenkänningsteknologin.
Adressen för sidan har ändrats till tuomiokirjat.kansallisarkisto.fi. Den gamla adressen har omdirigerats till den nya adressen, men vi rekommenderar att du uppdaterar dina bokmärken i webbläsaren. Gamla bokmärken omdirigeras exempelvis inte till enskilda sökresultat.
Till Sök i domböcker -webbtjänst.
Domböcker från rådstugurätterna finns äntligen i tjänsten
De renoverade domböckerna är en av Riksarkivets största och mest omfattande samlingar. För närvarande är huvuddelen av materialet i tjänsten från 1809–1870 och materialets språk är svenska. Det nya materialet innehåller bland annat protokoll över anmälningsärenden och ordinarie ärenden upprättade i rådstugurätterna och protokoll över ordinarie ärenden upprättade i häradsrätterna. De sist nämnda har inte varit tillgängliga i tjänsten tidigare.
Domböckerna uppdelades i två serier i 1800-talet: anmälningsärenden och ordinarie ärenden. I protokollen över anmälningsärenden behandlas lagfarter, inteckningar, förmyndarskapsärenden och äktenskapsvillkor. I protokoll över ordinarie ärenden finns i sin tur tviste- och brottmål.
Sökningen i domböcker betjänar särskilt informationssökning i släktforskning och annan vetenskaplig forskning genom att erbjuda miljoner av handskrivna sidor i form som kan sökas och bläddras enkelt.
Sökning i domböcker kommer att kompletteras ytterligare i framtiden med nytt material.
EU-finansierat projekt i bakgrunden
READ-COOP-andelsförening svarar i samarbete med Riksarkivet för tekniskt genomförande av tjänsten och processering av de material som försetts med automatisk textigenkänning.
READ-COOP är en andelsförening som grundades efter det EU-finansierade projektet (2016–2019). Andelsföreningen fortsätter arbetet som påbörjades i projektet. READ-projektets syfte var att utveckla och främja textigenkänning av handskrivet material samt användning av digitaliserade historiska material. Andelsföreningen bland annat administrerar och utvecklar Transkribus-programmet med vilket modeller för handskriven textigenkänning kan skapas.
Mer information
- per e-post: [email protected]
- utvecklingschef Maria Kallio-Hirvonen, maria.kallio(at)kansallisarkisto.fi
Se även
-
20.11.2024 11:27
Extra avbrott i Astia webtjänsten onsdagen den 27.11.
Hela tjänsten kommer att vara nere mellan kl. 09.00 och 12.00.
-
15.11.2024 8:00
Projekt: Materialen om vinterkriget överförs helt till digitalt format
Riksarkivets projekt utvidgar möjligheterna att undersöka krigsmaterial
-
14.10.2024 14:50
Ansökning om forskarrummen i Helsingfors pågår – fyll i ansökningsformuläret senast 10.11!
Forskarrummen beviljas för kalenderåret 2025 för projekt där man har ett kontinuerligt behov av Riksarkivets material.