Projektering för iordningställande av arkiv
Det är viktigt att ordnandet av analogt informationsmaterial genomförs planenligt. Ett bra och tydligt avgränsat verksamhetssätt är att genomföra arbetet som ett projekt.
Då arbetet genomförs som ett projekt, ges det tydliga ramar. Med hjälp av dem kan man beakta olika delfaktorer som påverkar arbetet samt de resurser som de kräver. Dessutom blir uppföljningen av hur arbetet framskrider och eventuella förseningar som påverkar arbetet transparenta i samband med rapporteringen av projektarbetet.
Med ett projekt avses ...
- Ett projekt är ett unikt arbete som utförs en enda gång.
- I projektet skapar man sig en bild av problemet och planerar en lösning på det.
- Projektet har en tydlig inledning och ett tydligt slut.
Varför lönar det sig att ordna arkivet som ett projektarbete?
Om analogt informationsmaterial ordnas vid sidan av det övriga arbetet, är det mycket troligt att arbetet med att ordna materialet kommer att gå långsamt. Arbetet varken inleds eller avslutas ordentligt, eftersom andra arbetsuppgifter alltid går före. Därför rekommenderas det att arkiv iståndsätts i form av projekt.
I projektplanen görs arbetet med att ordna materialet synligt. Med hjälp av den kan man bl.a. anvisa nödvändiga personalresurser och den tid som arbetet kommer att kräva.
Projekten kan genomföras på olika nivåer i organisationerna. Projektet kan till exempel vara ett teaminternt projekt med låg godkännandenivå eller ett projekt som alltid ska godkännas av högsta ledningen. På vilken nivå projektet för att iståndsätta analoga arkiv ska genomföras beror på organisations- och verksamhetskulturen.
Projektet för iståndsättande av analoga arkiv kan delas in i följande faser på samma sätt som vilket projekt som helst:
Se bilden i större storlek (png).
Projektet utgår från ett behov. Behovet ska kunna påvisas och avgränsas så att projektets omfattning kan utredas. Då det till exempel är fråga om oordnade analoga handlingar som hör till flera arkivhelheter, ska man avgränsa om projektet gäller ordnandet av allt material eller endast en arkivhelhet.
Noggranna förberedelser där man motiverar behoven av att genomföra projektet gör det lättare att föra projektet vidare till planeringsskedet.
I förberedningsskedet
- Identifieras problemet
- Avgränsas problemet
- Överlämnas ärendet till den beslutande instansen för avgörande
Då man har beslutat att genomföra projektet inleds en mer detaljerad planeringsfas. I planeringsfasen fastställs projektets omfattning och mål på en mer detaljerad nivå, utreds olika lösningsalternativ för att uppnå målen och väljs det alternativ som är mest genomförbart med tanke på tidtabellen och resurserna.
De mål som ställts upp för projektet fungerar som en ram för de åtgärder med hjälp av vilka målen kan uppnås. Då det till exempel finns 100 hyllmeter analoga handlingar som ska ordnas räcker inte enbart information om mängden för att bilda sig en uppfattning om behövliga åtgärder. Man behöver veta närmare bl.a. om materialet är en del av en större redan ordnad helhet som kommer att ge färdiga modeller för ordningsarbetet, eller om man utgår från noll, varvid arbetet inleds med att dryfta enligt vilken princip materialet ska ordnas och varför.
Handlingarnas kvalitet och förvaringsutrustning kan också påverka hur snabbt materialet kan ordnas, till exempel går det ofta snabbare att ordna ett arkiv som består av inbundna volymer än att även ordna arkivboxar med blandat material. Sådana detaljer och skillnader avgör hur mycket tid och arbetstimmar som ska reserveras för ordningsarbetet. Det kan ibland vara svårt att fastställa tidtabellen om man inte närmare känner till den materialhelhet som ska ordnas.
I projektplanen som utarbetas i planeringsskedet ska dessutom anges till exempel kostnader, personalresurser samt eventuella arbetsuppgifter och tidtabell för genomförandet. I projektplanen är det också bra att lyfta fram eventuella risker och problem samt att upprätta en beredskapsplan i anslutning till dessa.
I planeringsskedet
- öppnas ett projektärende i ärendehanteringssystemet
- utarbetas en projektplan
I genomförandefasen omsätts projektplanen i praktiken. Projektarbetet är målinriktat och därför ofta också intensivt. I genomförandefasen är det bra att regelbundet följa upp och övervaka hur arbetet framskrider och att registrera om arbetet framskrider enligt den planerade tidtabellen samt om resursanvändningen.
Om det uppstår problem och projektet inte framskrider ska man snabbt vidta korrigerande åtgärder så att projektet inte blir halvfärdigt. Beroende på materialets storlek kan man till exempel ha bekantat sig med arkivmaterialet på förhand genom slumpmässigt urval. Materialet kan då innehålla överraskningar, såsom svåridentifierade materialhelheter eller mögeltillväxt. I det praktiska arbetet under genomförandefasen kan det hända att man upptäcker ett behov av att uppdatera projektplanen.
I genomförandefasen
- rekryteras nödvändig personal och fördelas ansvaret
- genomförs arbetet under handledning och planenligt
- följer man upp hur arbetet framskrider och rapporterar om det
- beaktas och löses eventuella utmaningar
Det sista skedet är att avsluta projektet och det blir i allmänhet aktuellt då de önskade målen har uppnåtts. Uppnåendet av målen och arbetets kvalitet säkerställs genom att granska arbetets resultat. Därefter utarbetar projektchefen en slutrapport som är ett sammandrag av projektets genomförande.
I slutrapporten presenteras också eventuella ändringar som gjorts i den ursprungliga projektplanen under genomförandet. Utarbetandet och dokumenteringen av en slutrapport gör det lättare att lära sig av projektet och att utnyttja kunskapen i kommande projekt. Slutligen slutförs alla genomförande- och hanteringsåtgärder och projektet avslutas officiellt.
När projektet avslutas
- granskas arbetsresultaten
- utarbetas en slutrapport och dokumenteringen finslipas
- sparas projektdokumenten i ärendehanteringssystemet
- avslutas ärendet som gäller projektet i ärendehanteringssystemet