Mitä arvonmääritys ja seulonta ovat?
Arvonmäärityksessä arvioidaan julkishallinnon toimijoiden tehtäviä, toimintakontekstia, muodostuvia tietoaineistoja ja asiakirjoja sekä niiden käyttötarpeita.
Arvioinnin tavoitteena on määritellä arkistoitavat sekä määräajan säilytettävien tietoaineistojen säilytysajat.
Nykyisin arvonmääritys kohdistuu pääosin tietojärjestelmissä muodostuviin ja käsiteltäviin, eli alkujaan digitaalisiin (syntysähköisiin) tietoaineistoihin ja asiakirjoihin. Käytännössä tieto voi sijaita esimerkiksi asianhallintajärjestelmissä tai muussa tietojärjestelmissä.
Katso myös
- Arkistoinnin toimenpidepolku: Etappi 1. Suunnittele ja kehitä arkistointia
- Arkistoinnin toimenpidepolku: Etappi 2. Mitä arkistoit – määritä tietoaineistojesi arkistollinen arvo ja arkistointimuoto
- Analogisen säilytysmuodon kulttuurihistoriallisen arvon arviointi -opas
- Kansallisarkiston arvonmääritys- ja seulontapolitiikka (pdf)
- Seulontapäätökset
- Usein kysytyt kysymykset
- Yhteystiedot
Seulonta on arvonmäärityksen toimenpanoa ja soveltamista. Se voi olla ennakoivaa tai taannehtivaa.
Ennakkoseulonnalla tarkoitetaan tietoaineistojen säilytysajan tai arkistoinnin ja arkistointimuodon määrittelyä suunnitteluvaiheessa.
Taannehtivalla seulonnalla tarkoitetaan tietoaineistojen säilytysajan tai arkistoinnin ja arkistointimuodon määrittelyä jälkikäteen, kun tietoaineistoja on jo kertynyt toimijalle.
Seulonta kattaa seuraavat toimenpiteet:
- arkistoitavien ja määräajan säilytettävien tietoaineistojen ja asiakirjojen säilytysmuodosta päättäminen
- asiakirjan analogisen säilytysmuodon kulttuurihistoriallisen arvon arvioiminen
- arkistoitavien ja määräajan säilytettävien tietoaineistojen ja asiakirjojen erottaminen toisistaan
- tietoaineistojen ja asiakirjojen tuhoaminen tai arkistoiminen säilytysajan päättymisen jälkeen
Kansallisarkiston arvonmääritys- ja seulontapolitiikassa on yksityiskohtaisesti kuvattu arvonmäärityksen ja seulonnan tavoitteet, menetelmät ja kriteerit sekä esitetty perusteluja henkilötietojen arkistoinnille.
Analogisen säilytysmuodon kulttuurihistoriallisen arvon määrittelyä käsitellään tarkemmin arvonmääritys- ja seulontapolitiikan erillisliitteessä (pdf) ja Analogisen säilytysmuodon kulttuurihistoriallisen arvon arviointi -verkko-oppaassa.
Arkistoinnin ohjaus
Löydät Arkistoinnin ohjaus -sivustolta tietoa arkistoinnin suunnittelusta ja toteuttamisesta, muun muassa arkistointia koskevia määräyksiä ja ohjeita sekä tietoa tulevista koulutuksista.
Sivustolla on myös ohjeet
- arkistoitavan viranomaisaineiston siirtämisestä Kansallisarkistoon ja
- yksityisarkiston luovuttamisesta Kansallisarkistoon
Kansallisarkisto on arkistotoimen asiantuntijaviranomainen
Ohjaamme, neuvomme ja koulutamme digitaalisen ja analogisen aineiston hallinnan, arkistoinnin ja arvonmäärityksen kysymyksissä.
Mikäli et löydä sivuilta vastausta kysymykseesi tai sinulla on johonkin aihealueeseen liittyviä lisäkysymyksiä, ole meihin suoraan yhteydessä.
Onko arkistointi sinulle uusi asia tai haluatko muuten vain kerrata perusteita? Aloita tästä: Arkistoinnin toimenpidepolku, Mitä arkistointi tarkoittaa.
Uusimmat tiedotteet
-
3.2.2025 17:10
Tietosuoja, tiedonhallinta ja arkistointi -seminaarin tallenne julkaistu
Seminaarin aiheina olivat mm. lainsäädäntöuudistukset sekä tiedon elinkaarihallinta.
-
20.1.2025 13:08
Sähköisen arkistoinnin palvelu on nyt avoinna koko julkishallinnolle
Kaikki julkishallinnon toimijat voivat nyt siirtää arkistoitavaksi määrätyn digitaalisen tietoaineiston Kansallisarkiston Sähköisen arkistoinnin palveluun (Sapa).
-
10.1.2025 12:45
Päätös julkishallinnon taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan asiakirjojen ja tietoaineistojen pysyvästä säilytyksestä
Päätöksessä määritellään taloushallinnon, hallintoasioiden ja tiedonhallinnan pysyvästi säilytettävät sekä määräajan säilytettävät asiakirjat ja tietoaineistot.
-
20.12.2024 11:07
Ohje arkistoitavien asiakirjojen digitoinnista päivitetty
Uusi ohje korvaa ja kumoaa Kansallisarkiston aiemmat vaatimukset hävittämiseen tähtäävään digitointiin ja erikoisaineistojen digitointiin