Hyppää sisältöön

Kansallisarkisto uudisti organisaatiotaan

Julkaisuajankohta 8.2.2023 12.50
Tiedote

Kansallisarkiston uusi organisaatio on aloittanut toimintansa tammikuussa 2023. Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on siirtää Kansallisarkiston toiminnan painopistettä digitaalisiin palveluihin ja niiden kehittämiseen.

Kansallisarkiston uusi organisaatio on aloittanut toimintansa tammikuussa 2023. Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on siirtää Kansallisarkiston toiminnan painopistettä digitaalisiin palveluihin ja niiden kehittämiseen.

”Yhdistämme rakenteellisesti kehittämisen ja käytännön työn. Se mahdollistaa työssä oppimisen ja osaamisen kehittymisen”, pääjohtaja Päivi Happonen kertoo. ”Tavoitteena on varmistaa Kansallisarkiston toiminta- ja palvelukyky sekä vaikuttavuus digitaalisessa yhteiskunnassa. Tiukassa taloudellisessa tilanteessa nämä ratkaisut luovat osaltaan kestävän pohjan arkiston toiminnalle.”

Uudessa organisaatiossa on viisi osaamisaluetta, jotka toimivat hallinnollisina rakenteina. Painopiste on yhdessä tekemisessä. Osa toiminnoista on organisoitu verkostomaisesti.

  • Ohjaus- ja vastaanottopalvelut -osaamisalueen vastuulle kuuluvat muun muassa viranomaisaineistojen arvonmääritys eli arkistoitavien aineistojen määrittäminen, arkistoinnin ohjauksen tehtävät, viranomais- ja yksityisarkistoaineistojen vastaanotto sekä kuvailun kehittäminen ja metatietotyö. Osaamisalueen johtajana toimii Mikko Eräkaski.
  • Käytön palvelut ja innovaatiot -osaamisalueen vastuulle kuuluvat digitaalinen käyttökokemus, tutkijasalien toiminta ja tietopyynnöt. Lisäksi osaamisalue vastaa tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta, jonka painopiste on tällä hetkellä koneoppimisratkaisujen hyödyntämisessä.  Osaamisalue tuottaa myös Kansallisarkiston ICT- ja sovelluskehityspalvelut. Osaamisalueen johtajana toimii Vili Haukkovaara.
  • Tuotantopalvelut-osaamisalue vastaa digitoinnista, arkisto- ja toimitiloista, logistiikasta sekä analogisen kulttuuriperinnön suojaamisesta. Osaamisalueen johtajana toimii Juhani Tikkanen.
  • Strategia ja viestintä -osaamisalueeseen kuuluvat johdon tuki strategiatyössä, henkilöstöpalvelut, viestintä sekä erillishankkeet, kuten Suomalaiset Venäjällä -tutkimushanke. Osaamisalueen johtajana toimii Hanna Erkko.
  • Hallintopalvelut-osaamisalueeseen kuuluvat talouspalvelut, tiedonhallinta sekä kokonaisturvallisuus ja riskienhallinta. Osaamisalueen johtajana toimii Immo Aakkula.

Lisätietoja:

pääjohtaja Päivi Happonen, puh. 050 468 8762, [email protected]

Tiedote