Hoppa till innehåll

Gustaf Eriksons arkiv erkändes till UNESCO:s Världsminnesregister

Utgivningsdatum 22.5.2023 15.42 | Publicerad på svenska 22.5.2023 kl. 15.54
Pressmeddelande
Purjelaiva Pommern merellä.

Världsminnesregistret är en internationell förteckning över arkiv och dokument som bedöms ha ett omistligt värde för hela mänskligheten.

Världsminnesregistret är en internationell förteckning över arkiv och dokument som bedöms ha ett omistligt värde för hela mänskligheten.

I och med detta beslut av UNESCO:s styrelse och generaldirektör sällar sig Gustaf Eriksons rederiarkiv från Åland till samma dignitet av kulturarv som Englands Magna Charta, den franska förklaringen av de mänskliga rättigheterna, Gutenbergbibeln och Isaac Newtons manuskript.

Det historiska segelfartyget Pommern är ett av Ålands mest kända landmärken. Fartyget ligger i Västerhamn i Mariehamn, det autonoma Ålands huvudstad och är en stark symbol för den åländska sjöfartstraditionen. Det är därför extra speciellt att vi idag, nästan på dagen 100 år sedan Gustaf Erikson köpte Pommern den 23 maj 1923, får tillkännage att Rederiaktiebolaget Gustaf Eriksons arkiv 1913–1949 har upptagits på UNESCO:s världsminnesregister.

Världsminnesregistret är en internationell förteckning över arkiv och dokument som bedöms ha ett omistligt värde för hela mänskligheten. I och med detta beslut av UNESCO:s styrelse och generaldirektör sällar sig Gustaf Eriksons rederiarkiv från Åland till samma dignitet av kulturarv som Englands Magna Charta, den franska förklaringen av de mänskliga rättigheterna, Gutenbergbibeln och Isaac Newtons manuskript. Vad kan vara en lämpligare avslutning på en lång ansökningsprocess än detta dubbla firande av den åländska sjöfartshistorien? 

Åland var hemmahamn för världens sista kommersiella segelfartygsflotta fram till 1949 och Gustaf Erikson dominerade den internationella fraktsegelsjöfarten. Förvärvade från hela världen, väckte hans vackra segelfartyg uppmärksamhet i alla de hamnar de anlöpte. Detta intresse förstärktes ytterligare genom the Grain Races, en inofficiell tävling där vinnaren var det fartyg som gjorde resan mellan Australien och England på minst antal dagar. Gustaf Erikson fick titeln ”King of Windjammers” av brittisk media, böcker skrevs om rederiet, och fartygens resor beskrevs i tidningar och tidskrifter. Förlisningen av fyrmastbarken Herzogin Cecilie, ett av de mest internationellt kända av hans fartyg, utanför Englands kust 1936 var en nyhet i världsklass. 
Eriksons segelfartyg seglade på världshaven men affärsverksamheten sköttes från Eriksons kontor i Mariehamn. De stora segelfartyg gav jobb och välstånd på Åland. Nästan varje familj hade åtminstone en familjemedlem eller släkting som hade seglat på Eriksons fartyg. De långa resorna vidgade också världsbilden och uppmuntrade entreprenörskap. Den andan är stark än idag på Åland. 

UNESCO:s beslut att inkludera Gustaf Eriksons rederiarkiv till Världsminnesregistret beror på dess internationella relevans. Gustaf Erikson arkiverade noggrant all information om fartygen, såsom ekonomiskt material relaterat till deras anskaffning och utrustning, loggböcker och otroligt omfattande korrespondens med kaptener, försäkringsbolag, varv och många andra operatörer. Arkivet är omfattande, sammanhängande och unikt. Det är en oöverträffad källa till information för forskare över hela världen. Förutom att vara en utmärkt tillgång för forskning inom affärs- och sjöfartshistoria, utgör arkivet även en absolut unik källa för klimatforskningen eftersom det innehåller loggböcker med väderinformation från de södra oceanerna, ett område i världen där inga andra fartyg trafikerade under mellankrigstiden. 

Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum och Ålands landskapsarkiv ansvarar för materialet som ingår i arkivet och de har, tillsammans med bl.a. Ålands landskapsregering, UNESCO:s nationella världsminneskommitté och Riksarkivet i Finland, varit partners i den mångåriga ansökningsprocessen som nu nått sitt lyckliga slut.

Mer information:

Utbildnings och kulturministeri Annika Hambrudd
[email protected]
Tfn +358 18 2500
Mobil: +358 457 3431786

Landskapsarkivarie Åke Söderlund 
Ålands landskapsarkiv
[email protected]
Tfn +358 18 25340

Verkställande direktör, museichef Hanna Hagmark
Ålands sjöfartsmuseum och Pommern
[email protected]
Tfn +358 18 19930

Ordförande Jussi Nuorteva
Den nationella kommittén av UNESCO:s Världminnesprogram
[email protected]
Tfn +358 40 592 5131

Pressmeddelande