Ny avgränsning: Församlingars förteckningar över döda fortsätter vara fritt tillgängliga fram till 1951
Uppgifter som är yngre än så kommer att avgränsas till att endast kunna användas på kundterminaler i forskarsalar.
Församlingars förteckningar över döda kommer fortsätta att vara fritt tillgängliga fram till slutet av 1951. Uppgifter som är yngre än så kommer att avgränsas till att endast kunna användas på kundterminaler i forskarsalar.
Det krävs inget tillstånd för att använda materialet.
En liknande avgränsning tillämpas också på material från andra befolkningsregisterförare (ortodoxa församlingar, civilregister) och på basmaterialet från dödsorsaksstatistiken, vilket baseras på uppgifter från förteckningar över döda som tillhandahålls av församlingar och civilregister i rollen som befolkningsregistermyndigheter.
Koppling av uppgifter till levande personer en risk
Sekretesstiden och överlåtelsebegränsningarna för förteckningar över döda har upphört, eftersom det nu med säkerhet är 50 år sedan personerna avled. Därför har listorna varit fritt tillgängliga.
Det är dock möjligt att utnyttja de hälsouppgifter som finns i förteckningarna i större mängder och koppla ihop dem med annat material på oförutsägbara sätt.
Därför avgränsas den fria publiceringen av förteckningar över döda samtidigt till material där anteckningar om dödsorsak inte är jämförbara med nutidens. År 1951 har valts som gränsår eftersom det fram till dess endast fanns en nomenklatur med knappt 200 dödsorsaker.
Förteckningar över döda innehåller i princip ingen information om levande personer, men dödsorsaker kan avslöja en sjukdom med hög ärftlighet.
Det är möjligt att koppla uppgifterna till levande personer till exempel med hjälp av publicerade släktforskningar. På små orter eller för ovanliga efternamn är det lättare att koppla ihop uppgifterna.
En förteckning över döda kan ibland innehålla namnen på eventuella efterlevande släktingar, till exempel ett barns föräldrar.
Mer information
- Överinspektör Anne Hänninen, fö[email protected]
Se även
-
20.11.2024 11:27
Extra avbrott i Astia webtjänsten onsdagen den 27.11.
Hela tjänsten kommer att vara nere mellan kl. 09.00 och 12.00.
-
15.11.2024 8:00
Projekt: Materialen om vinterkriget överförs helt till digitalt format
Riksarkivets projekt utvidgar möjligheterna att undersöka krigsmaterial
-
14.10.2024 14:50
Ansökning om forskarrummen i Helsingfors pågår – fyll i ansökningsformuläret senast 10.11!
Forskarrummen beviljas för kalenderåret 2025 för projekt där man har ett kontinuerligt behov av Riksarkivets material.