Hyppää sisältöön

”Mitä vapaamuurarius on?” -näyttely Kansallisarkiston Helsingin toimipaikassa

Julkaisuajankohta 3.2.2024 23.59 | Muokattu 27.5.2024 klo 10.05
Tiedote

Suomen suurloosin tuottamaan näyttelyyn kytkeytyy myös kuukausittainen yleisöluentosarja.

”Mitä vapaamuurarius on?” -näyttely avautui Kansallisarkiston Helsingin toimipaikan kellarissa 7. helmikuuta. Näyttelyn tuottaa Suomessa toimiva vapaamuurarijärjestö Suomen suurloosi.

Lisäksi suurloosi järjestää kuukausittain vanhassa tutkijasalissa ”Kohtaa vapaamuurarius” -yleisöluentosarjan. Sekä näyttely että luentosarja ovat yleisölle avoimia.

Näyttely on nähtävillä Kansallisarkistossa 1. marraskuuta asti. Ajalla 15.5.–31.8. näyttely on auki tiistaista torstaihin klo 12–16. Heinäkuussa näyttely on kiinni.

Suurloosi on lainannut näyttelyyn vapaamuurarillista esineistöä Suomen lisäksi Yhdysvalloista, Englannista, Ruotsista ja Virosta.

Näyttely sijaitsee osoitteessa Rauhankatu 17, 00170 Helsinki. Katso tarkat saapumisohjeet Helsingin toimipaikan sivulta.

Luentosarjan sisältö ja aikataulu on julkaistu suurloosin verkkosivuilla.

Suomen suurloosin aineistot Kansallisarkistossa

Suomen vapaamuurareiden aineistoa säilytetään Kansallisarkistossa (linkki vie Astia-verkkopalveluun). 

Kyseiset arkistot ovat yksityisiä tietoaineistoja, ja niiden tutkiminen vaatii käyttölupaa. 

Yhteiskunnallisten liikkeiden, yksityishenkilöiden ja eri järjestöjen arkistot täydentävät julkishallinnon tuottamien tietoaineistojen kuvaa suomalaisesta yhteiskunnasta.

Kansallisarkiston keskeinen tehtävä on mahdollistaa säilyttämiensä aineistojen käyttö. Suurimpia asiakasryhmiä ovat tutkijat, opiskelijat, toimittajat ja kansalaiset.

Taustatietoa Suomen vapaamuurareista

Vapaamuurarius on moraaliopetusjärjestelmä, jonka keskiössä ovat antiikin hyveet. Toiminta tapahtuu looseissa, jotka kokoontuvat kuukausittain.

New Yorkin Suurloosi perusti Helsinkiin 1922 Suomi 1 -loosin ja seuraavana vuonna Tampereelle Tammer 2 -loosin ja Turkuun Phoenix 3 -loosin. Nämä kolme loosia perustivat 1924 itsenäiseen Suomeen oman Suurloosin. 

Vapaamuurareilla ei ole kansainvälistä keskusorganisaatiota, vaan suurloosit tunnustavat toisensa samaan tapaan kuin valtiot tunnustavat toisensa. Suurloosi on omalla toimialueellaan itsenäinen ja suvereeni.

Suomen Suurloosin alueella toimii 180 loosia 36 paikkakunnalla. Vapaamuurareita on Suomessa noin 7 400.

Nykymuotoinen vapaamuurarius syntyi, kun neljä loosia perusti yhteisen Suurloosin Lontoossa 1717. Vapaamuurarius on yksi vanhimmista yhä toimivista järjestöistä. 

Lue lisää Suomen suurloosin verkkosivuilta.

Tapahtuma