Sosiaalihuollon seulontapäätökset
Arkiston järjestämisen yhteydessä arkisto täytyy seuloa, jos sitä ei ole aiemmin jo tehty. Arkistoja järjestettäessä on ymmärrettävä mitä seulonnalla tarkoitetaan ja lisäksi on tiedettävä, minkä Kansallisarkiston antamien päätösten perusteella järjestettävänä olevia asiakirjoja seulotaan.
- Kansallisarkiston seulontapäätös määrää mitkä tietoaineistot arkistoidaan.
- Asiakirjojen säilytysaikojen määrittämisestä löydät lisää tietoa ohjauskokonaisuuden kohdasta sosiaalihuollon asiakirjojen säilytysaikojen määrittely.
- Sosiaalihuollon asiakasasiakirjat seulotaan vuodesta 2000 alkaen Kansallisarkiston vuonna 2014 antaman päätöksen sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja -tietojen pysyvästä säilytyksestä perusteella.
- Ennen vuotta 2000 muodostuneiden sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen seulontaan käytetään Valtionarkiston vuoden 1989 päätöstä kunnallisille asiakirjoille (osa 5. Sosiaalitoimen ja holhoustoimen asiakirjat).
Mikä on seulontapäätös?
Kansallisarkiston tärkeimpiä yhteiskunnallisia tehtäviä on määritellä, mitkä julkisen hallinnon tuottamat asiakirjatiedot arkistoidaan ja missä muodossa (arkistolaki 831/1994, 8 §, 11 § ja 14 a §). Näitä päätöksiä kutsutaan seulontapäätöksiksi ja ne ovat viranomaisia sitovia määräyksiä. Kansallisarkiston antamat seulontapäätökset perustuvat viranomaisten sille tekemiin seulontaesityksiin, joissa viranomainen arvioi, mitkä sen tehtävissä kertyvät asiakirjat säilytetään määräajan ja mitkä arkistoidaan. Seulontapäätökset voivat koskea yhtä tiettyä viranomaista, hallinnonalaa tai esimerkiksi kaikkia kuntatoimijoita.
Nykyinen arkistolaki (831/1994) ei anna Kansallisarkistolle toimivaltaa määrätä määräajan säilytettävien asiakirjojen säilytysaikojen pituudesta. Kansallisarkisto on vuoden 1994 arkistolain voimaan tulosta lähtien ottanut seulontapäätöksissä kantaa vain siihen, mitkä asiakirjat arkistoidaan. Sitä ennen Kansallisarkisto (ent. Valtionarkisto) määräsi myös, kuinka pitkään määräajan säilytettäviä asiakirjoja tuli säilyttää.
Seulontapäätösten tulkintaa
Kansallisarkiston (ent. Valtionarkiston) ennen vuotta 1994 antamia seulontapäätöksiä sovellettaessa on hyvä muistaa, että seulontapäätöksen määräykset määräajan säilytettävien asiakirjojen säilytysajan pituudesta ovat nykyään suosituksia. Päätöksiin sisältyvät määräykset arkistoitavista asiakirjoista ovat edelleen viranomaisia sitovia määräyksiä.
Seulontapäätökset sisältävät myös määräyksiä siitä, mistä lähtien kertyneisiin asiakirjatietoihin niitä noudatetaan ja miten ne suhteutuvat Kansallisarkiston aiemmin antamiin seulontapäätöksiin.
Sosiaalihuollon seulontapäätökset
Ennen vuotta 1989
Kunnallisten asiakirjojen ja samalla sosiaalihuollon asiakirjojen osalta merkittäviä päätöksiä asiakirjojen hävittämisestä ovat aikoinaan olleet ainakin
- sisäasiainministeriön päätöksessä 13.9.1956 (487/56) julkaistut Valtionarkiston yleisohjeet eräiden kunnallisiin arkistoihin kuuluvien asiakirjojen hävittämisestä
- Valtionarkiston ohjeet erinäisiin kunnallisiin arkistoihin kuuluvien asiakirjojen hävittämisestä 10.4.1979 (Valtionarkiston yleinen ohje n:o 6).
Molemmat edellä mainitut päätökset on kumottu Valtionarkiston päätöksellä kunnallisten asiakirjojen hävittämisestä 1989.
1989
Valtionarkiston päätös kunnallisten asiakirjojen hävittämisestä 1989 kattaa kunnan eri toimialat, myös sosiaalihuollon (Osa 5. Sosiaalihuollon ja holhoustoimen asiakirjat). Sitä sovelletaan vuodesta 1920 alkaen. Kaikki ennen vuotta 1920 muodostuneet kunnallisten toimijoiden asiakirjat ovat arkistoitavia. Sosiaalihuoltoa koskevaa seulontapäätöstä sovelletaan vuoden 1999 loppuun saakka. Vuoden 1994 arkistolain (831/1994) perusteella alun perin määräyksenä annetut määräajan säilytettävien asiakirjojen säilytysajat muuttuivat suosituksiksi. Arkistoitavien asiakirjojen osalta on edelleen kyse määräyksestä. Pääsääntöisesti päätöksessä on määrätty arkistoitaviksi 8., 18. ja 28. päivinä syntyneiden erikseen määritellyt asiakirjat.
Kuva: Valtionarkiston päätös kunnallisten asiakirjojen hävittämisestä 1989 -päätössarja. (Kansallisarkisto 2023)
2014
Vuodesta 2000 alkaen arkistoitavat sosiaalihuollon asiakasasiakirjat on määritelty Kansallisarkiston vuoden 2014 päätöksessä Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen ja -tietojen pysyvästä säilytyksestä. Kansallisarkiston 1.12.2014 antaman seulontapäätöksen (AL/20064/07.01.01.03.01/2014) mukaan kaikki Kanta-palvelujen Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon siirrettävät tiedot ovat arkistoitavia pois lukien tositteet. Tämä määräys koskee myös niiden asiakkaiden asiakasasiakirjoja ja tietoja, jotka eivät ole syntyneet jonkin kuukauden 8., 18. tai 28. päivänä. Myös vanhemmat sosiaalihuollon asiakasasiakirjat ja -tiedot, jotka on siirretty sosiaalihuollon tietojärjestelmistä taannehtivasti sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon, ovat arkistoitavia. Organisaation omissa järjestelmissä olevia tietoja ei ole tarpeen tulostaa paperille, vaan ne voidaan säilyttää digitaalisessa muodossa ja siirtää myöhemmin Kanta-palvelujen Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon.
Kansallisarkiston 1.12.2014 antaman päätöksen perusteella pelkästään analogisessa muodossa olevien asiakasasiakirjojen seulonta perustuu suurelta osin edelleen syntymäpäiväotantaan. Tiedonhallintayksikössä on kuitenkin huomioitava se, että vuonna 2014 annetussa päätöksessä otanta on voinut muuttua ja koskee nyt tietyissä palvelutehtäväluokissa kaikkia otantapäivinä syntyneiden asiakkaiden asiakasasiakirjoja ja -tietoja. Vuoden 1989 päätöksessä arkistoitavia ovat vain tietyt erikseen määritellyt asiakirjat. Rajaus on siis muuttunut vuonna 1989 annetusta päätöksestä.
Taulukko: Sosiaalihuollon asiakasasiakirjojen seulontaan sovellettavat seulontapäätökset
Tietoaineisto | Sovellettava päätös |
---|---|
Kanta-palvelujen Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon siirrettävät tiedot | Kansallisarkiston 1.12.2014 antama päätös (pdf) |
1.1.2000 alkaen muodostuneet sosiaalihuollon analogiset asiakasasiakirjat | Kansallisarkiston 1.12.2014 antama päätös (pdf) |
Ennen 1.1.2000 muodostuneet sosiaalihuollon analogiset asiakasasiakirjat |
Edellä mainitun Kansallisarkiston antaman seulontapäätöksen mukaan 1.1.2000 lähtien sosiaalihuollon seuraavissa palvelutehtävissä muodostuneista asiakasasiakirjoista ja -tiedoista arkistoidaan analogisessa muodossa 8., 18. ja 28. päivinä syntyneiden henkilöiden kaikki asiakasasiakirjat, jos tietoja ei ole siirretty Kanta-palvelujen Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon:
- adoptioneuvonta
- ikääntyneiden palvelut
- isyyden selvittäminen
- kehitysvammaisten erityishuolto
- lapsen elatusavun vahvistaminen
- lapsen huollon ja tapaamisoikeuden turvaaminen
- päihdehuolto
- sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut
- toimeentulotuki
- vammaispalvelut
- vammaisten henkilöiden työllistymisen tukeminen
Seuraavissa palvelutehtävissä arkistoitavat asiakirjat määräytyvät edellä mainitun Kansallisarkiston seulontapäätöksen perusteella muulla tavoin:
- Kotipalveluiden palvelutehtävään sisältyvät kuukauden 8., 18. ja 28. päivänä syntyneitä asiakkaita koskevat päätökset, suunnitelmat ja asiakaskertomukset arkistoidaan.
- Kotoutumisen edistämisen palvelutehtävään sisältyvät kaikkia asiakkaita koskevat asiakasasiakirjat ja -tiedot arkistoidaan.
- Lastensuojelun palvelutehtävään sisältyvät kaikkia asiakkaita koskevat kaikki päätökset, suunnitelmat ja asiakaskertomukset arkistoidaan.
- Omaishoidon tuen palvelutehtävään sisältyvät kuukauden 8., 18. ja 28. päivänä syntyneitä asiakkaita koskevat päätökset, suunnitelmat ja asiakaskertomukset arkistoidaan.
- Puolison elatusavun vahvistamisen palvelutehtävässä kaikki vahvistetut puolison elatussopimukset arkistoidaan.
Seulontapäätös määrää, että seuraavissa palvelutehtävissä kertyvät asiakasasiakirjat ovat määräajan säilytettäviä, jos niitä ei ole siirretty Sosiaalihuollon asiakastiedon arkistoon:
- kasvatus- ja perheneuvonta
- koulun sosiaalityö (opiskeluhuollon kuraattoripalvelu)
- perheasioiden sovittelu
- sosiaaliasiamiestoiminta
- sosiaalinen luototus
- työttömien työllistymisen tukeminen
Ennen 1.1.2000 kertyneisiin analogisiin sosiaalihuollon asiakasasiakirjoihin ja -tietoihin sovelletaan Valtionarkiston 1.9.1989 antamaa päätöstä (osa 5. Sosiaalihuollon ja holhoustoimen asiakirjat). Tässä seulontapäätöksessä arkistoitavia asiakirjoja ovat pääsääntöisesti eri palvelutehtävissä kertyvät sosiaalikertomukset/huoltokertomukset, joista tulee tehdä syntymäpäiväotanta.
Sosiaalikertomus/huoltokertomus on asiakkaan sekä tämän perheen huollon yhteydessä kertyvä asiakirjakokonaisuus. Sosiaalikertomukseen/huoltokertomukseen kuuluvat:
- asiakirjat, jotka sisältävät sosiaalisen/psykologisen/taloudellisen/lääketieteellisen huollon tarpeen arviointiin tarvittavat tiedot
- kuntoutus-/ huoltosuunnitelma
- hoitosuunnitelma ja kasvatussuunnitelma
- edellä lueteltuihin rinnastettavat muut asiakirjat
Sosiaalikertomuksia/huoltokertomuksia on kertynyt päätöksen mukaan seuraavissa tehtäväkokonaisuuksissa:
- avohuolto- ja toimeentuloturva
- perhehoito ja lasten lomatoiminta yksityisperheissä
- kotipalvelu
- suojatyö ja työhön kuntoutus
- asumispalvelut
- laitoshuolto
- lapsen elatus, huolto ja tapaamisoikeus
- adoptio
Arkistoitaviksi on määrätty myös muita edellä mainituissa tehtäväluokissa muodostuneita asiakirjoja.
Päätöksessä määrätään, että myös seuraavissa tehtävissä kertyy syntymäpäiväotannan perusteella arkistoitavia asiakirjoja:
- päivähoito ja lasten kotihoidontuki
- lapsen elatuksen turvaaminen
- isyyden selvittäminen
Nuorten rikoksentekijöiden henkilötutkinta-asiakirjat arkistoidaan kaikkien henkilöiden osalta.
Valtionarkiston 1989 antamassa seulontapäätöksessä sovelletaan myös maantieteellistä otantaa (57 kuntaa) seuraaviin avustusasiakirjoihin:
- äitiysavustushakemukset vuosilta 1938–46, 1950, 1955 ja 1960
- asevelvollisten odotusrahan ja sen lisäyksen hakemukset
- asevelvollisten kurssirahan lisäyksen ja asumiserolisän hakemukset
- kodinperustamislaina-, perhelisä- ja erityislapsilisähakemukset ja päätökset sekä niihin liittyvä kirjeenvaihto vuosilta 1938–1946, 1950, 1955 ja 1960
Sosiaalihuollon arkistoihin sisältyy myös muita asiakirjoja kuin sosiaalihuollon asiakasasiakirjoja. Pääsääntöisesti nämä asiakirjat ovat yleis-, talous- ja henkilöstöhallinnon asiakirjoja.
Sosiaalihuollossa muodostuu myös potilasasiakirjoja. Lisäksi muita kuin edellä mainittuja asiakirjoja voi sisältyä sosiaalihuollon arkistoihin. Asiakirjojen seulonnassa voidaan soveltaa ainakin seuraavia seulontapäätöksiä:
Yleis-, talous- ja henkilöstöhallinto:
- 1.1.2024 alkaen sovelletaan Kansallisarkiston päätöstä 21.12.2022 (KA 19119/07.01.01.03.01/2022) (pdf).
- Seuraavat Kuntaliiton säilytysaikaoppaat sisältävät myös määräykset arkistoitavista asiakirjoista 1.1.2002 alkaen:
- Ennen vuotta 2002 muodostuneisiin yleis-, talous- ja henkilöstöhallinnon asiakirjoihin sovelletaan Valtionarkiston päätöstä kunnallisten asiakirjojen hävittämisestä 1989 (osa 1. Yleis-, talous- ja henkilöstöhallinnon asiakirjat).
Potilasasiakirjat:
- Pääsääntöisesti potilasasiakirjat seulotaan Valtionarkiston päätöksen kunnallisten asiakirjojen hävittämisestä 1989 (osa 2. Terveydenhuollon asiakirjat, pdf) sekä potilasasiakirja-asetuksen (94/2022) liitteen perusteella.
- Näiden lisäksi Kansallisarkisto ja sen edeltäjät ovat antaneet erillisiä päätöksiä arkistoitavista potilasasiakirjoista (pdf).
- Kaikki ennen vuotta 1920 muodostuneet potilasasiakirjat ovat arkistoitavia.