Digitoidun aineiston validointityökalu

Kansallisarkisto on julkaissut Digitoidun aineiston validointityökalun, jolla voi tutkia, vastaavatko digitoitujen tiedostojen ja muiden dataobjektien metatiedot niitä vaatimuksia, jotka on kuvattu asiakirjassa Kansallisarkiston vaatimukset hävittämiseen tähtäävään digitointiin (KA/3357/07.01.02.04.02/2019).

Työkalu on suunnattu ensisijaisesti niille viranomaisille ja muille asiakkaille, jotka digitoivat arkistolain nojalla arkistoitavaksi määrättyjä asiakirjoja. Työkalun käyttö ei edellytä kirjautumista.

Sen avulla voi tarkistaa

  • tallekappalekuvan metatiedot
  • tallekappalekuvan syntyhistoriaan liittyvät tekniset metatiedot
  • tekstitunnistetiedon (AltoXML)
  • digitointiprosessin vaaditun siirtopaketin rakenteen

Tarkennus Kansallisarkiston digitointimäärityksiin

MIX-metatietojen kansainvälisten määritysten mukaisessa skeemassa (versio 2) on  iccProfileURI-niminen elementti. Skeeman kuvauksessa ja Kansallisarkiston digitointimäärityksissä nimi on version 1 mukaisessa muodossa iccProfileURL. Myös Kansallisarkiston Digitoidun aineiston validointityökalu hyväksyy tällä hetkellä muodon iccProfileURL.
 
Kansallisarkistoon siirrettävissä digitoiduissa aineistossa tulee käyttää skeeman mukaista muotoa iccProfileURI. Validointityökalun ja määritysten osalta muoto pyritään korjaamaan myös mahdollisimman pikaisesti.

Siirry Digitoidun aineiston validointityökaluun tästä.