Katsaus Kansallisarkiston neuvottelukunnan vuoden ensimmäisen kokoukseen aiheisiin
Kansallisarkiston neuvottelukunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa 14.3.
Kansallisarkiston neuvottelukunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa 14.3. Neuvottelukunta on Kansallisarkiston asiantuntijaelin, joka tukee ja kehittää arkiston toimintaa, tekee aloitteita ja edistää arkistoalan yhteistyötä.
Ensimmäisessä kokouksessa käsiteltiin esimerkiksi sivistyshallintouudistuksen edistymistä, arkistolainsäädännön muutoksia ja digitaalisia hankkeita.
Uuden viraston valmistelu edistyy
Kansallisarkisto, Celia ja Varastokirjasto yhdistyvät yhdeksi uudeksi virastoksi sivistyshallintouudistuksen myötä vuoden 2026 alussa.
Työskentely yhdistymisen valmistelemiseksi on aloitettu. Tällä hetkellä valmistelussa on pöydällä uuden nimen ja organisaatiorakenteen mietintä ja yhteisten palveluiden ja tehtävien määrittely.
Arkistolaki uudistuu nykypäivän vaatimuksiin
Neuvottelukunnassa saatiin myös tilannekatsaus arkistolainsäädännön uudistamisesta. Tällä hetkellä lakikokonaisuus koostuu kolmesta eri laista, jotka ovat: arkistolaki, laki Kansallisarkistosta sekä laki yksityisten arkistojen valtionavusta. Kansallisarkiston rooli tiedon saatavuuden edistämistehtävässä vaatii uudenlaista sääntelyä.
Nykyinen arkistolaki ei kykene enää parhaalla mahdollisella tavalla vastaamaan nykymaailman vaatimuksiin. Lain rakenne, terminologia sekä suhde muuhun lainsäädäntöön ja teknologiseen kehitykseen kaipaavat päivitystä.
Arkistolakia tullaan päivittämään vastaamaan vuonna 2020 voimaan tulleen tiedonhallintalain asettamia vaatimuksia. Näitä tavoitteita toteutettaisiin yhteistyössä yksityisten arkistonharjoittajien ja OKM:n kanssa. Lainsäädäntöuudistukset tulisivat voimaan 1.1.2025.
Kansallisarkisto digitaalisuuden edelläkävijänä
Vuoden 2023 alusta Kansallisarkiston toiminta organisoitiin uudelleen. Muutokset toivat mukanaan myös useita digitaalisia uudistuksia, kuten asiakaskokemuksen mittaaminen NPS-järjestelmän avulla.
Kansallisarkistolla on merkittävä tehtävä digitaalisten verkkopalveluiden edelläkävijänä sekä laaja-alaisena tieteellisen tutkimuksen infrastruktuurina. Tulevina vuosina digitaaliset aineistot ovat entistä suuremmassa roolissa niin arkistovaiheessa kuin alkuperäisen käyttötarkoituksen vaiheessakin. Tieteellisen tutkimuksen osaamista edistetään esimerkiksi rekrytoimalla uusi tutkimuspäällikkö.
Lisätietoja
Pääjohtaja Päivi Happonen, Kansallisarkisto, pä[email protected]
Tutustu myös
-
28.11.2024 9:47
Näyttely: Turkin ja Suomen suhteet asiakirjojen valossa
Näyttelyyn voi tutustua Helsingin Rauhankadun 7. ja 8. kerroksen käytävällä 25.11. - 20.12.2024.
-
27.11.2024 14:16
Tuomiokirjahaku toimii taas
Tuomiokirjahaku oli poissa käytöstä häiriötilanteen takia
-
22.11.2024 11:40
Kuuntele Lottamuistoja-sarjaa Arkistopodissa!
Tänä vuonna on kulunut 80 vuotta Lotta Svärd -järjestön lakkauttamisesta.